Головна  →  Новини  →  1 листопада 2017

У рамках проведення фестивалю управлінської майстерності "KyivEdFest". Майстер-клас «Застосування геоінформаційних систем і дистанційного зондування»

У рамках проведення фестивалю управлінської майстерності "KyivEdFest". Майстер-клас «Застосування геоінформаційних систем і дистанційного зондування»

 31 жовтня о 15.00 у Київському національному університеті будівництва та архітектури відбувся майстер-клас на тему: «Застосування геоінформаційних систем та дистанційного зондування». Модератором майстер-класу була методист відділу впровадження інформаційних та інноваційних технологій – Ращук В.І.

На заході учасники були ознайомлені з терміном «Дистанційне зондування Землі», їм були надані короткі відомості щодо історії розвитку ДЗЗ, схарактеризовані базові принципи його дії та використання.

На майстер-класі були розглянуті сучасні технології зйомки: 1) світлова зйомка – зйомка, що проводиться лише вдень; 2) лазерна зйомка, принцип дії якої полягає в тому, що сам пристрій посилає сигнал та ловить його назад (як бумеранг, н.-д.: ехолот); 3) теплова зйомка реєструє кількість тепла, що дає об’єкт; 4) радіолокаційна зйомка проходить через об’єкт (проходить через все, н.-д.: метал-є чудовим діелектриком); 5) гіперспектральна зйомка – зйомка, яка реєструє сонячні та теплові сигнали у великій кількості вузьких сигналів до міліметра.

Також слухачі ознайомилися з перевагами дистанційного зондування, до них належать: оперативність отримання даних; наявність архіву ,тобто, зйомки оновлюються кожен рік та зберігаються в конкретній базі даних; комерційна доступність даних для споживача; можливість відобразити об’єкти, які не відображаються на топографічних картах; можливість визначити та відобразити спеціальні характеристики об’єктів

Окрім цього, було окреслено особливості його застосування у конкретних галузях, а саме: картографія, природні ресурси, міське планування, сільське господарство, лісове господарство, екологія, транспорт, зв’язок тощо.

Ознайомили слухачів з автоматизованим виявленням об’єктів на космічних знімках за допомогою програмних комплексів, зокрема: Digital, ENVI, Erdas Imagine та багатьох інших можна оперативно виділити та розпізнати необхідні нам об’єкти.За допомогою мультиспектральних космічних знімків Ikonos в програмному комплексі ENVI.

Отже, дистанційне зондування залишається одним новітніх, потужних факторів, який контролює глобальні зміни навколишнього середовища.

Застосування даних дистанційного зондування Землі в навчанні, моніторингу та оперативному виявленні осередків проблем необхідно і найголовніше можливо.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку