Головна  →  Новини районів  →  2 жовтня 2017

Співпраця вчителів Оболонського району та НВК №10 м.Хмельницького у формуванні нової української школи на засадах впровадження хмарних сервісів

Співпраця вчителів Оболонського району та НВК №10 м.Хмельницького у формуванні нової української школи на засадах впровадження хмарних сервісів

 25-27 вересня 2017 року в НВК №10 м.Хмельницького відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Формування нової української школи на засадах впровадження хмарних сервісів».

У семінарі взяли участь понад 150 вчителів-предметників з 20 областей України. Від Оболонського району м. Києва в заході взяли участь: Кожевнікова Н.В., заст. директора з ВР НВК «Оболонь», Уманець В.О., учитель інформатики НВК № 240 "Соціум", Сіра Л.І.,учитель математики СШ № 214.                  

На відкритті семінару вітальні промови     були проголошені Фасолею О. І., директором Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА, Корнієцькою Л. В., заступником директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради, Попиком О. Ф., проректором з науково-методичної роботи Хмельницького ОІППО, Грищук В.Д., директор НВК №10 м.Хмельницького.

Враховуючи інтенсивний розвиток ІК-технологій, швидке оновлення комп’ютерної техніки й гаджетів, зміни в ставленні учнів до навчання, глобалізацію інформаційних потоків, міжнародну освітню співпрацю представників середніх шкіл, регіональну співпрацю в навчальних проектах, розвитку систем змішаного навчання та навчальної мобільності формування нової української школи на засадах впровадження хмарних сервісів є провідною ідеєю навчання учнів ХХІ ст. та  оновлення організаційно-методичної роботи в системі загальної середньої освіти, зазначила Литвинова С.Г., д.пед.н., с.н.с. Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища, керівник Всеукраїнського проекту «Хмарні сервіси в освіті».

Освітні програми компанії Майкрософт спрямовані на підтримку інноваційних вчителів, розвиток їх ІК-компетентності та творчого потенціалу. Тільки співпраця вчителя й учня дає  позитивні результати, а організувати її можна з використанням сучасних технологій, зазначила Єлизавета Вовченко, представник компанії Майкрософт в Україні.

Китайцев О.М., завідувач сектору електронних освітніх ресурсів відділу цифрової освіти та ІКТ ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України зазначив, що важливим питанням залишається нормативно-правове забезпечення впровадження новітніх технологій, що потребує докорінних змін. Він уточнює, що виникла нагальна потреба в удосконаленні вимог до оснащення предметних кабінетів та санітарно-гігієнічних норм використання комп’ютерної техніки на уроках. Нині кожний вчитель-предметник має потребу у використанні мережі Інтернет для організації спільної роботи, навчальних квестів, проектів з учнями.

Учителями НВК №10 було організовано 9 локацій з метою презентації досвіду використання хмарних сервісів на уроках: фізики, хімії, біології, математики, історії, української та іноземної мови, праці та фізкультури. Для профільних вчителів було проведено 12 тематичних майстер-класів.

Заступником директора НВК №10 Янковською А.М. було акцентовано увагу на новітніх методах навчання, зокрема Foresight, «Дві ноги», Co-working, EdCamp та застосуванні QR-кодів, квестів, Padlet, Canva, Powtoon, Impreza для організації спільної роботи вчителів та учнів.

Формування нової української школи починається в  початковій школі і використання ігрових ресурсів нині є  однією з провідних технологій навчання учнів молодшого шкільного віку, зазначила Литвинова С.Г. під час презентації нового Всеукраїнського проекту «Технологія навчання учнів початкової школи «Розумники»(Smart Kids)». Для 30 вчителів початкової школи Даниліною Т.В., методистом ТОВ «Розумники» було проведено тренінг з використання ігрових технологій на уроках математики й української мови.

Для учасників заходу було організовано екскурсії до Меджибізької фортеці та курортного містечка Сатанів.

Перейти до спискуВерсiя для друку