Головна  →  Новини  →  13 вересня 2018

WEEKEND Київської МАН на Kyiv Mini Maker Faire

WEEKEND Київської МАН на Kyiv Mini Maker Faire

Вихованці Київської МАН розкривають свої таланти не лише під час конкурсу-захисту наукових робіт, а й на різноманітних виставках та фестивалях творчості та креативності. Прикладом цього стали минулі вихідні: Київська Мала академія наук взяла участь у фестивалі, який проводиться по всьому світу у близько 200 містах. Це Kyiv Mini Maker Faire – свято винахідливості та креативності, учасниками якого можуть стати люди будь-якого віку та будь-яких професій. А флагманські фестивалі відбуваються у Сан-Франциско (на батьківщині Maker Faire) та Нью-Йорку, і щороку відвідують їх до 200 000 осіб!  

Цього року Київську МАН на Kyiv Mini Maker Faire представляли майже 40 вихованців практично з усіх відділень. Свій винахідницький талант відвідувачам виставки продемонстрували наші юні техніки: Папушенко Іванна, випускниця гімназії «Академія», з роботою на тему «Архітектура сучасних енергоактивних будівель»; Коваленко Данило, учень Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ», – «Утилізація відпрацьованих шин кріоакустичним методом»; Семерак Данило, студент КНУ імені Тараса Шевченка, – «Прототип універсального робота-маніпулятора Gripper24»; Ждимора Кирило, учень СШ № 324, – «Автоматизована система віддаленого добового моніторингу повітря приміщень»; Комашня Михайло, учень Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ», – «Підвищення захисної функції сучасного бронежилета (Гідробронежилет); Анцибор Вячеслав, студент І курсу НТУУ «КПІ», – «Використання альтернативного джерела живлення та нової системи його охолодження для напівпричепа-рефрижератора»; Моніна Наталія, студентка І курсу НТУУ «КПІ», – «EcoRailway»; Трофимчук Володимир, учень Технічного ліцею НТУУ «КПІ», – «Браслет для попередження нервових зривів»; Наконечний Олексій, студент І курсу НТУУ «КПІ», – «Зниження шуму та підвищення терміну експлуатації залізничного транспорту»; Лиференко Поліна, учениця СШ № 304, – «Смарт BAG PAK».

Вихованці секції ««Архітектура та дизайн» не лише представили свої проекти, а й провели захопливі майстер-класи. Олексій Філатенко, студент ІІІ курсу коледжу КНУТД, організував вивчення хімічних та фізичних властивостей речовин під час освоєння різних технік декупажу. Іванна Папушенко запропонувала «Початкове технічне моделювання з елементами художнього конструювання».

Серед юних мейкерів також були наші математики: Перикаш Вікторія, учениця гімназії № 59 імені О. М Бойченка, з роботою на тему «Оригамі в планіметрії»; Олійник Валерія, учениця гімназії № 59 імені О. М Бойченка, – «Жонглювання та математика»; Рудик Андрій, учень гімназії № 283, – «Золотий переріз у абстрактному цифровому живописі»; Басюк Дар’я, учениця гімназії №283, – «¼ − правильні многокутники» та Рудик Євгенія, учениця Києво-Печерського ліцею №171 «Лідер», – «Рівнобедрені трикутники, описані навколо криволінійних рівнорадіусних серпоподібних двокутників». Київські МАНівці наочно показали, як знання математики допомагає опановувати різні види мистецтва. Вікторія навіть провела майстер-клас з оригамі, під час якого охочі змогли закріпити свої знання з планіметрії.

Германенко Ольга, учениця Українського гуманітарного ліцею, вихованка  відділення іноземної філології, зробила яскраву презентацію свого міні-посібника «Французько-український міні-довідник назв кольорів предметів гардеробу».

Вихованки відділення екології та аграрних наук Чала Єлизавета та Анна Слєпова, студентки І курсу Київського національного лінгвістичного університету, запропонували інноваційний комплексний підхід до вивчення біологічної активності ґрунту, умов росту і розвитку рослин та знайшли ефективне й економічно вигідне рішення для агропромислового господарства.

Деребера Світлана, учениця Авіакосмічного ліцею НАУ, розповіла про використання тропічниx і субтропічниx рослин у вертикальному озелененні, а Шугайло Світлана, студентка І курсу КНУ імені Тараса Шевченка, презентувала проект «Відродження комплексу монастирського саду «Райський сад» при історико-культурному заповіднику Києво-Печерська лавра».

Цікаві, а головне  – актуальні проекти представили й вихованці відділення хімії та біології. Гусак Анна, учениця спеціалізованої школи № 254, продемонструвала свій проект «Вилучення сполук арсену з водного середовища за допомогою зернистих адсорбентів», який на даний момент перебуває на стадії патентування. Дар’я Кочергіна, студентка І курсу КНУ імені Тараса Шевченка, презентувала проект «Морфофункціональна характеристика гемопоетичних клітин-попередників з онтогенетично різних джерел».

Потужно були представлені проекти учнів відділення комп’ютерних наук Савінов Віктор і  Васильченко В’ячеслав, студенти І курсу НТУУ «КПІ», – «Програмований лабораторний блок живлення»;    Ващевський Данило – «База даних «Електрона бібліотека»; Тімофєєв Сергій, учень Технічного ліцею НТУУ «КПІ», –  «Месенжер Zarums» та  Цесарук Лев, учень СШ №304, – «Лабіринт». Сазонов Нікіта,  учень ліцею «Голосіївський» №241, представив одразу декілька проектів: «Програма для швидкочитання онлайн», «Комп'ютерна гра на увагу “GetRects”», «Мобільний додаток «Київський метрополітен»,  «Програма автоматичного генерування тестів з української мови та літератури».   Бутенко Софія, учениця  спеціалізованої школи №92 з поглибленим вивченням англійської мови, разом з Бутенком Євгеном, випускником школи І-ІІІ ступенів №9, знімали відео про учасників фестивалю мейкерів, а потім презентували його під робочою назвою  «Створення стрім-відео про участь юних мейкерів Київської МАН у Kyiv Mini Maker Faire 2018».

Представники відділення української філології секції «Мистецтвознавство» не лише знайомили гостей та учасників фестивалю зі своїми дослідженнями у царині мистецтва, як от Філатенко Станіслав, студент І курсу коледжу КНУТД, який представив роботу «Музичний поштовх», а й провели чудові майстер-класи з живопису. Марія Редченко, студентка Київського індустріального коледжу КНУБА, запропонувала усім присутнім такі теми: «Петриківський розпис як феномен орнаментального мистецтва українського народу» та «Живопис як інтегрований метод пізнання навколишнього середовища».

Вихованці відділення фізики та астрономії демонстрували свою обізнаність у таких проблемах: Тархан Ігор, учень Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, – «Визначення параметрів складних коливальних систем на прикладі маятника Ейрі»; Хован Ярослав та  Хован Ростислав, учні НВК «Домінанта», – «Пристрій для сприйняття звукових коливань за допомогою 2D та 3D динамічної лазерної візуалізації».

Педагоги відділень екології та технічних наук Київської МАН провели захопливі майстер-класи та ігри з гостями  нашої експозиції. Свої професійні захоплення всім охочим показали Ісаченко Олена Миколаївна та Нікітіна Анастасія Дмитрівна – майстер клас «Гербарій – наука чи мистецтво?», Даниленко Євген Володимирович – майстер-клас «Біологія в скульптурі»,  Оснач Наталі-Крістіна Олександрівна – майстер-клас «Покрокове поетапне симетричне малювання на основі  «візуальної сітки» за допомогою природних форм та геометричних фігур для дітей без особливих здібностей до малювання». Гаріфова Людмила Миколаївна вчила учасників та гостей фестивалю створювати своїми руками екологічно чисті засоби для догляду за тілом, а також розповідала про правила безпечного використання хімічних речовин вдома. Пінчук Вікторія Олексіївна разом зі своїми вихованками, ученицями СШ № 218 Шарабурою Діаною і Приходько Іриною провели чудовий майстер-клас: «Конструювання та дизайн українського національного одягу».

Більше про здобутки наших мейкерів ви зможете дізнатися з сюжету новин на UA: Перший, а також на офіційних сторінках Київської МАН у соціальних мережах Facebook та Instagram.

Київські МАНівці завжди із задоволенням беруть участь у подібних заходах, доводячи на своєму прикладі, що займатися наукою – це круто!

Перейти до спискуВерсiя для друку