Головна  →  Новини  →  1 червня 2016

Ми будуємо нову країну і ви є майбутнім України – Президент на відкритті Всеукраїнського дитячого Форуму «Діти змінюють світ»

Ми будуємо нову країну і ви є майбутнім України – Президент на відкритті Всеукраїнського дитячого Форуму «Діти змінюють світ»

Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті Всеукраїнського дитячого Форуму «Діти змінюють світ», який проводиться за його підтримки в Міжнародний день захисту дітей.

В Мистецькому Арсеналі зібралися учасники Форуму – лідери учнівського самоврядування та переможці всеукраїнських олімпіад з усіх областей України. У тематичних групах діти обговорювали питання як школа може навчити свободи; як вчитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною по-справжньому працювати, по-справжньому навчатись, по-справжньому жити; чи можна в школі навчитись дружби; яку найважливішу мудрість має винести школяр з української школи; як плекати творче мислення в школярів; як може школа допомогти любити життя – бути проактивним і небайдужим; як школа може допомогти бути українцем. Глава держави також приєднався до обговорення цих тем.

Вітаючи учасників форуму з Міжнародним днем захисту дітей Петро Порошенко побажав кожному починати зміни з себе і зазначив, що «мріє жити в країні, символом майбутнього якої є такі діти».

«Хочу побажати вам бути вільними своїми думками, бо воля є символом України. Будьте дуже відповідальними у своїх рішеннях, своїх думках і будьте щирими у своїй любові до України», - сказав Президент.

Глава держави наголосив, що саме громадянське суспільство, небайдужі громадяни України, сприяють тому, що країна ставала привабливішою, розумнішою, більш чистою, демократичною, сильною, економічно розвинутою та справедливою.

«Ми будуємо нову країну. Ви є майбутнім України і я пишаюся, що в України є таке красиве, чисте, вільне, патріотичне майбутнє», - звернувся Президент до учасників Форуму.

Діти представили Петру Порошенку своє бачення та пропозиції розвитку по кожному із напрямків, бачення їх майбутнього та майбутнього України. Зокрема, які зміни потрібні у навчальному процесі, аби кожна дитина почувалася у школі комфортно, запропонували своєрідний рейтинг вчителів, який би складався на основі досягнень їх учнів, результатів ЗНО. Учасники дискусій також висловилися за необхідність надання можливості учням самостійно формувати програму навчання у залежності від потреби для подальшого навчання. Порушувалося і питання збільшення ролі та повноважень учнівського самоврядування. Водночас, діти виступали за зближення учнів та вчителів у освітньому процесі – вчитель має бути більше другом і наставником, сприяти розвитку особистостей і підтримувати лідерських рух.

Особливу увагу учасники форуму звертали на питання патріотичного виховання. На їх думку, задля цього у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, її різних куточків, популяризацію вітчизняного туризму.

Крім того, діти акцентували на питанні збільшення практичних занять у програмі, вивчення точних наук через творчу подачу.

Глава держави висловив підтримку багатьом озвученим ініціативам. Більшість із озвучених пропозицій вже давно працюють у освітніх закладах країн Європи та світу, тож і Україні час змінювати та розвивати методологію навчання відповідно до сучасних потреб. «Ми живемо зараз в новому світі, який має інші потреби і потребує іншої освіти. Я тішуся тому, що спостерігаю нові підходи», - сказав Президент під час спілкування.

Петро Порошенко висловив переконання, що багато питань школи не можуть вирішуватися без учнівського самоврядування. На думку Глави держави, освіта має базуватися не лише на директивах із Міністерства освіти.

Петро Порошенко привітав із Днем народження Катерину Кошлань, яка приїхала на Форум зі Львова. Дівчинка цього року закінчила школу та планує вступати до Національного університету «Києво-Могилянська академія». Катерина є студенткою Української академії лідерства, займається музикою, любить співати та читати. Вона розповіла, що задоволена навчанням в Українській академії лідерства, оскільки це мотивує та відкриває більш широкі можливості у спілкуванні.

Президент також привітав ще одну іменинницю – лідера учнівського самоврядування із Олександрівського району Донецької області Катерину Шкарупіло. Глава держави наголосив на важливості участі у таких заходах дітей зі Сходу України, особливо із міст, звільнених від окупації. У Форумі взяла участь також і представниця Слов'янська.

За словами Президента, підтримка представників звільнених територій та  відновлення суверенітету над всією територією України є дуже важливими. «Всі наші зусилля зараз мають бути спрямовані на те, щоб повернути український суверенітет на Донбас. Насправді дуже важливо, щоб ми підтримали донецьке українство, бо для них наша вишиванка, наш прапор, наш Гімн, наш Герб стали символами своєї боротьби за нашу Україну», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави побажав дівчатам успіхів та подарував іменні годинники від Президента.

Джерело: www.president.gov.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку