Головна  →  Новини  →  26 листопада 2014

Відкриття всеукраїнської акції «16 днів проти ґендерного насильства»

Кожного року експерти зазначають, що тема насильства в сім’ї стає все більш обговорюваною, все більше жінок наважуються звернутися за допомогою, все більше спеціалістів відгукуються на ці звернення і, таким чином, життя окремих людей та цілих родин здобувають шанс змінитися на краще. На брифінгу цьогорічного заходу до відкриття Всеукраїнської акції «16 днів проти ґендерного насильства», традиційно, у день старту Акції - 25 листопада, який проходив в Українському домі (вул. Хрещатик, 2, 5 поверх, Музей історії міста Києва), про ганебність явища домашнього насильства та способи боротьби з ним в Україні говорили представники міської влади, спеціалісти державних структур, експерти громадських організацій.

 

Участь України у всесвітній кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» вже стала традиційною, адже налічує 15 років беззаперечного визнання проблеми насильства в сім’ї однією із пріоритетних для вирішення. До речі, вперше ця акція була проведена у 2000 році під час лобіювання громадою Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», який був прийнятий у наступному, 2001 році.

«Визнання проблеми державою та відповідальне ведення політики – як у контексті попередження проблеми, так і допомоги постраждалим, – важлива складова боротьби з домашнім насильством», - таку позицію висловлюють в Київській міський державній адміністрації, зокрема заступник голови Київського міської державної адміністрації,Ганна СТАРОСТЕНКО.

Абсолютну солідарність виявляє начальник управління у справах сім’ї, молоді і спорту, заступник директора Департаменту Олексій ТРОФИМОВ: «Лише розуміння важливості вирішення проблеми насильства у сім’ї та практична реалізація заходів для просування у даному напрямку створить умови для формування справді ефективної системи дій щодо викорінення ґендерного насильства. Ця проблема потребує врахування низки важливих аспектів і щодо роботи з постраждалими від насильства, і щодо тих, хто його скоїв. Окремий напрямок роботи – це підготовка кваліфікованих спеціалістів».

Участь у заході взяла також Ірина ЗАТИНЕЙКО-МИХАЛЕВИЧ, головний спеціаліст відділу запобігання домашньому насильству Міністерства соціальної політики України, яка привітала учасників дійства та зазначила, що Міністерство соціальної політики України, попри наявність цілої низки труднощів, здійснює постійний моніторинг ситуації з насильством та розробляє можливі шляхи вирішення даної проблеми на законодавчому рівні.

Директор Київського міського центру сім’ї «Родинний дім», Галина КОЗЛОВА повідомила: «У Києві сьогодні працюють державні заклади, які пропонують допомогу особам, які постраждали від насильства, безкоштовні консультації психологів та юристів. Окрім того, за спеціальними корекційними програмами з особами, які скоїли насильство в сім’ї працюють психологи у районних центрах сім’ї та Київському міському центрі сім’ї “Родинний дім». Кожна людина має можливість звернутися за безкоштовною допомогою у разі виникнення такої потреби і точно буде почутою».

Цього року акція відбувається в рамках Міської цільової програми підтримки сім’ї та молоді на 2012 – 2016 роки.

«Захистити себе та близьких означає не мовчати», – цю думку висловила голова правління Міжнародної громадської організації «Школа Рівних Можливостей», Лариса КОЛОС. Вона також зазначила, що ґендерна рівність, а також подолання всіх форм ґендерної дискримінації та насильства – це не формально озвучувана теза, а важлива Ціль Розвитку Тисячоліття в Україні.

Цікавим для киян і киянок був виступ Оморі НОБУКО, представниці Культурного центру «Сан», яка розповіла про особливості вирішення проблеми насильства в сім’ї у країнах із стійкими традиціями сімейної культури, на прикладі Японії.

На важливості спільних дій влади і громадських організацій, спрямованих на профілактику і подолання насильства в сім’ї та насильства стосовно жінок і дітей, наголосила Світлана ВИНОГРАДЕНКО, керівник Міжнародної громадської організації МОЗІРОН.

Вікторія Чекурда, громадська діячка, виступила зі зверненням до дітей, які брали участь у заході, з тим, що вона, як громадська активістка, виступає проти ґендерного насильства: «Цьому ганебному явищу не має бути місця в жодній родині – незалежно від її статусу та достатку».

Не лишився байдужим і директор Українського дому Юрій СТЕЛЬМАЩУК, який завжди радо зустрічає соціально важливі ініціативи громадян та безпосередньо долучається до їхньої реалізації. Не став винятком і захід, приурочений відкриттю Всеукраїнської акції «16 днів проти ґендерного насильства», який, у зв’язку з терміновою необхідністю зміни місця проведення, вдалося провести в конференц-залі Українського дому. Очевидно, що це стало можливим завдяки чіткій позиції самого пана Юрія щодо необхідності, доцільності проведення подібних заходів.

Наголосом стало звернення Людмили ГРАБОВЕНКО, заступника головного редактора газети «Справи сімейні», інформаційного партнера заходу:«Як на мене, повага до себе, свого життя, здоров'я та щастя не повинна бути на останніх місцях у рейтингу пріоритетів сучасної жінки. Я щиро підтримую ініціативу проти насильства у родині і закликаю українців поважати та берегти один одного і не вдаватися до такого недостойного способу вирішення конфліктів та доведення своєї правоти, як насильство».

І діти, і дорослі були в особливому захваті від концертної програми зразкового театру пісні «Ладоньки», художнім керівником якого є кандидат педагогічних наук, доцент, заслужена діячка естрадного мистецтва України, Світлана САДОВЕНКО.

Центральною подією заходу став Тематичний флеш-моб в рамках культурно-мистецької акції «Київські родини за Мир!» в рамках якого діти різного віку змогли відвідати серію майстер-класів (паперова пластика, витинанка), а також, власноруч створити оберіг для бійців АТО.

Організатори та партнери старту кампанії «16 днів проти ґендерного насильства» 2014:

  • Київська міська державна адміністрація,
  • Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Департаменту освіти і науки, молоді та спорту (КМДА),
  • Київський міський центр сім’ї «Родинний дім» КМДА,
  • Український дім;
  • Музей історії міста Києва,
  • Міжнародна громадська організація «Школа Рівних Можливостей»,
  • Культурний центр «Сан»,
  • Міжнародна громадська організація МОЗІРОН,
  • Інформаційний партнер Видавничий дім «Справи сімейні».

 Висловлюємо щиру вдячність усім, хто долучився до заходу та знайшов можливість звернутися до дітей із застереженням щодо ґендерного насильства, і побажаннями миру в країні та гармонії в родині! 

Історія акції «16 днів проти гендерного насильства» розпочалася понад півстоліття тому, після того, як 25 листопада 1960 року в Домініканській Республіці були вбиті три сестри Мірабаль. Ці жінки були символом правозахисного руху в Латинській Америці, і їх вбивство стало поштовхом для міжнародного протесту проти всіх форм гендерного насильства. Сьогодні за допомогою цієї щорічної акції ООН дає сигнал усім країнам світу: урядам, громадським організаціям, ЗМІ та членам системи ООН про те, що світ потребує спільних цілеспрямованих дій для того, щоб покінчити з розповсюдженням насильства по відношенню до жінок у глобальному вимірі.

Кампанію щороку підтримують понад 100 країн та більше, ніж 1000 громадських організацій, проводячи протягом 25 листопада - 10 грудня десятки тисяч різноманітних заходів, які ще раз загострюють увагу на проблемі різних форм насильства над жінками.

За матеріалами SMS.GOV.UA

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку