Головна  →  Новини  →  10 травня 2024

Віталій Кличко з пані послом США в Україні Бріджит Брінк оглянув відновлений скляний купол будинку вчителя, що був пошкоджений внаслідок вибуху російської ракети

Віталій Кличко з пані послом США в Україні Бріджит Брінк оглянув відновлений скляний купол будинку вчителя, що був пошкоджений внаслідок вибуху російської ракети

Мер Києва Віталій Кличко разом із пані послом Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк оглянув відремонтований скляний купол «Київського міського будинку вчителя», що був пошкоджений внаслідок вибуху російської ракети. Купол відновили за фінансової підтримки Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини в Україні, Світового Фонду Пам’яток та Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Віталій Кличко нагадав, що будівля була споруджена в 1912 році. Саме в її стінах, тоді ще Педагогічного музею, 20 листопада 1917 року проголосили створення  Української Народної Республіки. Також там був ухвалений історичний документ – IV Універсал про Незалежність України у 1918 році.

«Пройшло понад сто років. І знову російський агресор намагається підкорити нас, знищити нашу історію, нашу пам’ять. Знищити незалежність України. Нагадаю, що під час російського ракетного обстрілу Києва 10 жовтня 2022 року від вибуху ракети на перехресті бульвару Тараса Шевченка та вулиці Володимирської була пошкоджена будівля «Київського міського будинку учителя». І був практично знищений її відомий скляний купол. Постраждав дах приміщення, повибивало вікна, ушкодило приміщення будівлі», – сказав Віталій Кличко.

Мер столиці підкреслив, що одразу після вибуху фахівці КП «Київекспертиза» провели обстеження будівлі, та були вжиті невідкладні заходи з метою збереження будівлі, що є пам’яткою архітектури національного значення.

У 2023 році місто підписало Меморандум «Про взаєморозуміння між Світовим Фондом Пам’яток та Департаментом освіти і науки КМДА щодо невідкладних протиаварійних та ремонтних робіт на куполі і даху «Київського міського будинку учителя».

Грантова допомога здійснювалась за сприяння Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини в Україні (U.S. AMBASSADORS FUND for CULTURAL PRESERVATION), Світового Фонду Пам’яток (WORLD MONUMENTS FUND), посольства Сполучених Штатів Америки (UNITED STATES EMBASSY).

«Грант передбачав термінову стабілізацію будівлі. Проведення протиаварійних робіт. Також підтримка партнерів передбачає комплекс робіт із наукових досліджень, розробки документації та виконання часткових реставраційних робіт з усунення ушкоджень, завданих внаслідок ракетного удару. Ми дуже вдячні нашим друзям за постійну підтримку. Сьогодні, коли наша країна бореться за свою незалежність, ваша допомога підтримує й волю українців, віру в Перемогу!» – підкреслив Віталій Кличко.

 
Перейти до спискуВерсiя для друку