Головна  →  Новини  →  3 липня 2023

Укриття в закладах освіти повноцінно використовуються для захисту населення, і протокол комісії ТЕБ та НС не обмежує їх функції як споруд цивільного захисту

Укриття в закладах освіти повноцінно використовуються для захисту населення, і протокол комісії ТЕБ та НС не обмежує їх функції як споруд цивільного захисту

Укриття та сховища в закладах освіти Києва використовуються за призначенням, і рішень щодо обмеження їх використання місто не приймало. Протокол комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що був прийнятий 23 серпня 2022 року напередодні навчального року, був спрямований на захист дітей від проникнення диверсійних груп та терористичних загроз. У зазначеному документі йшлося про спеціальний режим доступу до закладів освіти, а також закриття їх територій на час комендантської години та тримання зачиненими підвалів і горищ.

У цьому документі не йдеться про укриття, адже всі горища і підвали, як елементи будівель, у розумінні Кодексу цивільного захисту не можуть бути захисними спорудами. Ними є спеціально облаштовані приміщення, у яких можливе тимчасове перебування людей із метою захисту від дії засобів ураження. Такі приміщення, а їх у закладах майже 900, окремо утримуються та обліковуються. На сьогодні жодного укриття в закладах освіти не визнано непридатним і вони використовуються за призначенням.

Заклади освіти, їх територія і приміщення наразі активно використовуються для захисту та наданню допомоги киянам. Саме у школах, у разі потреби, базуються евакуаційні комісії, а в разі перебоїв з енергопостачанням у закладах освіти працює 451 пункт незламності.

Проте терористичні загрози зберігаються, і питання безпеки учнів та персоналу залишаються надзвичайно важливими. Для того, щоб потрапити в укриття або пункт незламності, необхідно мати при собі документи, які посвідчують особу. Додатково всі заклади освіти столиці облаштовані достатньою кількістю камер спостереження та «тривожною кнопкою», а три чверті закладів фізично охороняє «Муніципальна охорона».

Перейти до спискуВерсiя для друку