Головна  →  Новини  →  23 серпня 2018

Освітні інновації починаються з Києва – Ганна Старостенко

Освітні інновації починаються з Києва – Ганна Старостенко

Київ – місто активних дій, місто, де втілюються найсміливіші проекти, і у галузі освіти зокрема. Саме у столиці було апробовано та закладено фундамент для розбудови Нової Української Школи. Також знаковим для освітньої реформи стане наступний рік, адже столиця прокладе перші кроки у зміні фінансування дошкільних закладів за принципом «гроші ходять за дитиною». Про це повідомила голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко під час виступу на Серпневій конференції педагогічних, науково-педагогічних працівників міста Києва.

«Сьогодні ми всі готові до того, що зміни в освіті є необхідними та незворотними. Цьогоріч новий навчальний рік буде для нас особливим: ми стоїмо на початку втілення у життя реформи шкільної освіти України. Не секрет, що Київ був тестовим майданчиком для більшості новацій, що лягли в основу нового закону про освіту. Наступного року столиця піде далі й уперше докорінно змінить самий підхід до фінансування дитячих дошкільних закладів, заклавши принцип базового фінансового нормативу. А отже, місто фінансуватиме не садочки, а закуповуватиме для дітей освітню послугу в закладах будь-якої форми власності», – повідомила Ганна Старостенко.

За її словами, за останні чотири роки черга дітей у садочки столиці скоротилася у 5 разів. Сьогодні у черзі на зарахування до закладів дошкільної освіти перебуває 3,2 тис. дітей.

«Ми не зупиняємося та активно шукаємо інші шляхи, які допоможуть задовольнити попит киян на дошкільну освітню послугу. Згідно з нашим аналізом, кількість наявних вільних місць у садках практично дорівнює кількості дітей, що хочуть потрапити у садочок та, на жаль, територіально вони не збігаються. Тому, серед іншого, ми очікуємо, що нова система фінансування покращить освітню послугу в дитсадках на конкурентних засадах, а отже – приведе до норми наповнюваності груп. Окрім того, ця система, по суті, є більш справедливою, адже забезпечує рівний доступ дітей до якісної освітньої послуги. Із нового року Київ апробує на собі цю європейську методику, і зможе поділитися своїм досвідом із іншими регіонами», – зазначила Ганна Старостенко.

Зауважимо, що за чотири роки збудовано та реконструйовано 22 дитячі садки, відновлено 338 непрацюючих груп, що дорівнює 28 дванадцятигруповим садкам, кількість місць у садках Києва збільшено на 13 тисяч. Лише цього року заплановано відкрити додатково 8 закладів дошкільної освіти.

Перейти до спискуВерсiя для друку