Головна  →  Новини  →  11 червня 2018

Ганна Старостенко: «Київ посилює менеджмент освітніх закладів»

Ганна Старостенко: «Київ посилює менеджмент освітніх закладів»

Термін строкового трудового договору цього року закінчується у 78 директорів шкіл та 88 завідувачів дитячих садочків, і для його переукладання керівники закладів освіти мають пройти переатестацію. Київ став першим містом, де запроваджено таке нововведення, адже це дозволить відсіяти неефективних педагогічних управлінців, котрі не показали результати роботи за час свого перебування на посаді. Про це повідомила голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко під час прямого включення із районів, де відбувалося тестування.

«Три роки тому Київ був першим регіоном, що запровадив призначення директорів шкіл та завідувачів садочків за конкурсним підходом. Відтепер це рішення вже закріплено у «Законі про освіту» і є обов’язковим для всієї України. І от Київ знову попереду – ті керівники закладів освіти, які завершили свій термін роботи за контрактом, наразі проходять тестування, аби підтвердити своє право на продовження контракту. Зокрема, під час тестування перевіряються знання щодо освітнього законодавства, концепції нової української школи. Також керівники мають відповісти на питання щодо методів комунікації з батьками та учнями, тощо», – повідомила голова комісії.

За її словами, тестування – це лише один із трьох елементів перевірки керівників освітніх закладів, із якими закінчуються цьогоріч контракти. Першим етапом стало онлайн-анкетування батьків, діти яких навчаються у школах, де працювали директори шкіл. Зокрема, батьки висловлювали свою думку щодо надання якості знань, комунікації з адміністрацією, харчування тощо.

«Останнім етапом випробування стане Публічна презентація перспективного плану розвитку закладу директорами перед членами конкурсної комісії. І за результатами трьох складових: ставлення батьків, персонального тестування та презентації буде прийнято рішення щодо подовження чи не подовження контракту, і якщо так, то на який термін. Наше завдання: стимулювати таким чином постійний розвиток та самовдосконалення педагогічних менеджерів столиці», – резюмувала Ганна Старостенко.

Зазначимо, що розробку та проведення переатестації здійснює КНП «ОСВІТНЯ АГЕНЦІЯ МІСТА КИЄВА». Це – сучасна дослідницька установа, яка здійснює моніторинг в освітній галузі м. Києва, майданчик для спілкування однодумців, незалежна спілка освітніх експертів.

За результатами моніторингових досліджень Агенція виявляє тенденції і проблеми освітньої галузі та надає рекомендації щодо їх вирішення на рівні навчального закладу, районних адміністрацій, міської адміністрації та вносить пропозиції Міністерству освіти і науки. Дані Агенції дозволять раціонально планувати бюджет освіти відповідно до реальних потреб і запитів мешканців столиці. Незалежне тестування, яке проводить Агенція, на рівні початкової, основної та старшої школи дає можливість запобігати необ’єктивності в оцінюванні, виявляти причини і вчасно корегувати.

Важливим інструментом Агенції є інформаційно-аналітична система «Освітня карта міста Києва», за допомогою якої забезпечується відкритість системи освіти столиці.

Перейти до спискуВерсiя для друку