Головна  →  Новини  →  15 травня 2018

Бронза вихованця Київської МАН на міжнародному конкурсі «Infomatrix-2018»

Бронза вихованця Київської МАН  на міжнародному конкурсі «Infomatrix-2018»

З 10 по 13 травня у м. Бухарест, Румунія відбувся світовий фінал Міжнародного конкурсу комп’ютерних проектів «Infomatrix-2018», за перемогу в якому змагалися 595 проекти з 46 країн.

Команда України складалася з учасників з Києва, Одеси та Одеської області, Житомира, Кам'янця-Подільського.

Пишаємось тим, що вихованець Київської Малої академії наук, учень 9 класу Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» Сергій Лисін, який був єдиним українським учасником конкурсу у категорії  «Апаратне управління», виборов бронзову медаль. Його проект «Робот-пожежник із системою самонаведення на основі комп'ютерного зору» (науковий керівник Сергій Кравцов) отримав високу оцінку журі та експертів.

Кожного року майно та люди гинуть від пожеж, а пожежники отримують поранення, рятуючи від вогняної стихії. За даними Державної  служби  надзвичайних ситуацій  за 2017 рік в пожежах по всій Україні загинуло понад 1500 осіб, майже стільки ж постраждали.

Метою роботи Сергія було створення прототипу робота-пожежника з дистанційним керуванням та із системою самонаведення на основі комп’ютерного зору для допомоги гасіння локальних пожеж та автоконтролю загоряння на великих об’єктах. Аналіз даних про пожежних роботів, яких виробляють в світі, показав, що більшість таких пристроїв керуються дистанційно за допомогою важких пультів керування та не можуть працювати автоматично, чи у режимі контролю виникнення полум’я, тому актуальним є створення механізму та алгоритмів керування системою наведення роботу на основі комп’ютерного зору.

Важливою складовою конкурсу була не просто якість та актуальність робіт, а вміння презентувати їх англійською мовою журі, експертам та відвідувачам. Сергій чудово представив свій проект!

Але ця перемога не випадкова! Результатом роботи учня  та його наукових керівників стали попередні перемоги:

  •  І місце у категорії «Роботи» на національному етапі Міжнародного конкурсу комп’ютерних проектів «INFOMATRIX-2018»;
  • срібний призер у категорії «Роботи» Всеукраїнського конкурсу «Intel-Техно Україна 2017–2018»;
  • переможець фестивалю «Sikorsky Challenge-2017» (нагорода Президентського Фонду «Україна»);
  •   ІІІ місце на ІІ (міському) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у секції «Машинобудування та робототехніка»;
  •   І місце на ІІІ (міському) етапі Всеукраїнської олімпіади з екології серед 9 класів.

Перемога у другому Київському фестивалі стартапів «ClassIDea».

Пишаємось високою оцінкою винаходу Сергія Лисіна з боку іноземних експертів та бажаємо юному талановитому винахіднику нових перемог на міжнародній арені та нових унікальних проектів!

Дякуємо науковим керівникам і консультантам за організацію і виконання такої цікавої та потрібної роботи.

Перейти до спискуВерсiя для друку