Головна  →  Новини  →  5 липня 2017

Марина Порошенко презентувала проект ресурсної кімнати для інклюзивних шкіл України

Марина Порошенко презентувала проект ресурсної кімнати для інклюзивних шкіл України

Дружина Президента України Марина Порошенко разом із Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком, першим заступником Міністра освіти і науки України Володимиром Ковтунцем та головою Дніпропетровської облдержадміністрації Валентином Резніченком презентували проект ресурсної кімнати для дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних школах України. Презентація відбулася у ресурсній кімнаті центру «Родина» для дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

За словами Марини Порошенко, для України ресурсні кімнати  у навчальних закладах є новими, але для європейських країн вони вже давно стали нормою. «Ми бачили подібні кімнати під час вивчення закордонного досвіду впровадження інклюзивної освіти у США, Норвегії, Данії, Литві та Молдові. Відтоді ми почали розробляти адаптований під українські школи проект такої кімнати для дітей з особливими освітніми потребами. І перша українська ресурсна кімната в інклюзивній школі з’явиться у Дніпропетровській області», - сказала дружина Президента.

Ресурсна кімната – це окремий спеціально облаштований клас для дітей з особливими освітніми потребами, де вони навчаються за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога.

Згідно з проектом, кімната містить навчальну, соціально-побутову, ігрову зони та зону відпочинку. В кімнаті також є кухня для отримання дитиною повсякденних навичок, а також корекційні та наочні засоби для проведення розвивальних занять. Меблі в ній модульні, що дозволяє по-різному формувати робочі зони – індивідуальні та для роботи в групах. Крім того, приміщення оснащене інтерактивною дошкою, комп’ютерним обладнанням та принтером для роботи з додатковим навчальним матеріалом.

Як підкреслила Марина Порошенко, в першу чергу, ресурсна кімната – це можливість набувати соціальний досвід, адже основне завдання інклюзивної освіти для таких дітей – підготувати їх до самостійного дорослого життя.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що реформа децентралізації дала можливість впроваджувати інклюзивну освіту на місцях. «На допомогу місцевим громадам ми розробили  Стандарти для Нового освітнього простору у  громадах. Вони  вже містять обов’язковий елемент доступності», - зазначив він.

«Ми пропонуємо громадам інструменти і мотивуємо розвивати інклюзивну складову, бо це – наша спільна зона відповідальності. І важливо, що сьогодні Уряд перерозподілив обсяги субвенції місцевим бюджетам на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами – понад 30,6 млн гривень», - зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Перейти до спискуВерсiя для друку