Головна  →  Новини  →  17 вересня 2018

Усі букварі, підручники з математики та курсу «Я досліджую світ» для 1 класу вже надруковані на 100% і передаються для розвезення

Усі букварі, підручники з математики та курсу «Я досліджую світ» для 1 класу вже надруковані на 100% і передаються для розвезення

100% букварів, підручників з математики та курсу «Я досліджую світ» для 1 класу надруковані та передаються на розвезення до обласних книжкових баз. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України сьогодні, 14 вересня 2018 року.

«Для нас важливо, щоб підручники з базових предметів – букварі, підручники з математики та курсу «Я досліджую світ» – прийшли в школу швидше, аби вчителі могли з ними ознайомитись та почати роботу з дітьми. Загалом 2 тижні на доставку – нормальний термін, враховуючи досвід попередніх років, тобто підручники мають бути в школах до 1 жовтня. Але завжди є застереження щодо роботи місцевих органів самоврядування. Ми довозимо всі книжки до обласних книжкових баз, а далі їх розвозять місцеві органи самоврядування. Тому я хочу звернутися до управлінців на місцях: будь ласка, не зволікайте з розвезенням, одразу щойно отримаєте підручники на обласні бази – починайте довезення до шкіл», – підкреслила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Слід зазначити, що протягом вересня для першокласників триває адаптаційний період – вони навчаються без підручників, не носять в школу важкі ранці та працюють найперше для вироблення правил класу та щоденних алгоритмів роботи.

Дуже детальну програму, в якій вказано, чим мають займатись діти протягом адаптаційного періоду в першому класі, оприлюднено на сайті МОН. Ці матеріали в електронному вигляді було розіслано на всі школи, а також у паперовому вигляді – видрукувані місцевими органами самоврядування – були доставлені в школи, які поки не мають доступу до принтера чи інтернету.

Нагадуємо, що Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), який наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників. Наразі в установі триває аудит.

Реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО.

Загалом передбачається комплексна зміна експертизи, процедури закупівлі та розподілу повноважень у цій сфері.

Зокрема, МОН уже офіційно повідомило, що на наступний конкурс підручників для шкіл учасникам треба буде подавати проект книги в повному обсязі обов’язково у вигляді оригінал-макету.

Від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 рази більше книг, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів. Загалом  терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць.

При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів  розміщені на сайті МОН за посиланням: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/pidruchniki/elektronni-pidruchniki

Джерело: https://bit.ly/2MsHCfj

Перейти до спискуВерсiя для друку