Головна  →  Новини  →  9 липня 2018

Літня польова археологічна школа секції археології Київської МАН

Літня польова археологічна школа секції археології Київської МАН

Розвиток суспільства базується на здобутках минулих поколінь, їх досягненнях та досвіті. Одним із невичерпних джерел знань є наша рідна земля, яка таїть в собі вікову пам'ять наших предків. Вивчення історії за матеріальними останками життя і діяльності людей, археологічні дослідження надають глибинне розуміння щодо коренів нашої національної ідентичності, яка є основою української державності.

Літо – це самий плідний сезон для археологічних пошуків, тож у українських археологів розпал роботи «в полі». 2 липня 2018 року до них приєднались і майбутні фахівці археологічних наук – члени секції археології Київської Малої академії наук учнівської молоді. Цього року вони отримують закалку у Північній постійнодіючий археологічній експедиції Інституту археології НАН України (керівник – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ Готун Ігор Анатолійович). Тут проходить літня польова археологічна школа «Terraincognita», що разом із Інститутом археології НАНУ проводять Київська Мала академія наук учнівської молоді та Київський Палац дітей та юнацтва (керівник групи – Кухарська Олена Миколаївна).

Експедиція вже багато років досліджує пам’ятки різних епох, які розташовані в околицях села Ходосівка Київської області: від стоянок кам’яного віку до поселень козацьких часів – всім цим багата ця земля. 

Почалось наше знайомство з тематичної бесіди, яку провів начальник експедиції: «Археологічне минуле села Ходосівки та околиць». Він розповів про історію експедиції, показав наукові звіти та монографії про дослідження експедиції. Юні археологи з цікавістю розглядали креслення, карти, малюнки та фотографії речей та об’єктів, задавали багато питань. Наступною ланкою знайомства були археологічні екскурсії – розвідки в околицях. Як же не побувати у славнозвісному Гнилецькому печерному монастирі, як не побачити відоме Мале Ходосівське скіфське городище, як не побувати на І лінії оборони Києва, що проходила саме тут? А розкоп нас чекає! А ми чекаємо на нові відкриття і знахідки!

Перейти до спискуВерсiя для друку