КМДА Київська міська державна адміністрація


22 червня 2018

Відкриття літньої наукової профільної школи у відділенні хімії та біології

Відкриття літньої наукової профільної школи у відділенні хімії та біології

14 червня у відділенні хімії та біології Київської Малої академії наук учнівської молоді стартувала літня профільна школа за напрямом «Хімічні технології» на базі хіміко-технологічного факультету НТУУ «КПI імені Ігоря Сікорського». Школа є пілотним проектом, в рамках якогомоделюється наукове співтовариство через залучення школярів до дослідницької роботи. Така організація навчального процесу дозволяє учнівській молоді реалізувати своє професійне самовизначення, обрати напрямок майбутньої фахової освіти. 

У програмі школи – розроблені викладачами кафедр хіміко-технологічного факультету НТУУ «КПI імені Ігоря Сікорського» цікаві практичні, лабораторні роботи, екскурсії, лекції, конкурси. Формат співпраці дає змогу кожному учню спробувати себе у ролі юного хіміка, особисто під наглядом лаборанта на практиці виконати конкретні завдання. Метою школи є залучення молоді до хімічної науки, створення можливостей для написання наукових робіт під керівництвом кваліфікованих викладачів університету, консультації, менторство та досягнення спільного успіху.

З відкриттям літньої школи усіх учасників привітала заступник декана із профорієнтаційної роботи, старший викладач кафедри загальної та неорганічної хімії факультету Ольга Петрівна Качоровська, яка розповіла про наявні кафедри та напрямки і перспективи їхньої роботи. Тетяна Миколаївна Пилипенко, доцент кафедри ХТФ НТУУ «КПI імені Ігоря Сікорського», кандидат технічних наук, запросила усіх присутніх до кафедри фізичної хімії, де з 2013 року відкрито набір за фаховим спрямуванням «Хімічні технології косметичних засобів та харчових добавок», для участі у практичних дослідженнях. З початку Тетяна Миколаївна провела інструктаж з техніки безпеки щодо роботи в хімічній лабораторії косметичних засобів та харчових добавок (267-4) та розібрала з учнями теоретичні основи. А потім провела експериментальне виконання лабораторних робіт «Аналіз якості косметичних засобів та продуктів харчування», «Виготовлення косметичного мила».

Перша лабораторна робота була присвячена проведенню оцінки безпечності використання піномийних засобів за основними фізико-хімічними показниками (масова частка хлоридів та рН середовища). Аналіз результатів досліджень показав, що їхні значення перебувають у межах допустимої норми.

На другій лабораторній роботі учні підбирали складові компоненти для виготовлення твердого косметичного мила. Лаборант кафедри допомогла МАНівцям розібратись із рецептурою  косметичного продукту та підбором сировини натурального походження для його виготовлення. Під керівництвом  викладачів учні мали змогу власноруч виготовити косметичне мило різної форми та забарвлення: сердечко, яблучко, ананас та ін. Особливо потішило те, що не лише дівчата, а й хлопці із захопленням та азартом долучилися до цього процесу. Як результат – усі задоволені, переповнені враженнями, з подарунками у вигляді шматочків ароматизованого мила власного виробництва, залишали лабораторне приміщення.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.