КМДА Київська міська державна адміністрація


20 травня 2018

У Києві нагородили юних медійників під час XVІ Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»

У Києві нагородили юних медійників під час XVІ Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»

З 18 по 20 травня 2018 року у Києві відбувся XVІ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах».

У цьому році на Фестиваль завітали майже 300 учасників з 17 регіонів України (37 міст та сіл) та учасники із 4 країн світу: Білорусі, Польщі, Азербайджану та Молдови. Також у заходах фесту візьмуть участь понад тисячу киян – учасників і переможців міських форумів, прес-боїв, фотофристайлів, літературних та журналістських конкурсів.

Особливістю Фестивалю є його довготривалість: він стартує в листопаді, а фінішує у травні. Протягом цього періоду конкурсанти працюють над своїми роботами за 10-ма номінаціями на задану тему, яка в цьому році була «Я змінюю(-ся)!».

За півроку до Оргкомітету Фестивалю надійшло близько 2 800 робіт у 10 номінаціях: «Літературний твір», «Газета», «Журналістська робота», «Інтернет-журналістика та ІТ-проект», «Медіа-проект», «Телефільм», «Фоторепортаж», «Радіоробота», «Голос покоління Z», «Традиції та новаторство». Усі роботи оцінювало журі - редактори та журналісти провідних засобів масових комунікацій України, науковці та практики столичних вишів. А номінацію «Голос покоління Z» оцінювало дитяче журі (юні журналісти, вихованці інформаційно-творчого агентства «ЮН-ПРЕС»)

Уперше на Фестивалі три доби працювала он-лайн редакція, у якій юні журналісти фесту розміщували свіжі новини, гарячі репортажі та влучні фото. Відкриттям для учасників Фестивалю стала презентація мультипроекту «Відкриваю світові Україну» та створення медіа-платформи «Молодь без кордонів».

Також для учасників працювала дискусійна панель «Комфортний клімат для створення дитячого контенту», тренінг «Факт-чекін», он-лайн гра «Медіазнайко», селфі-зона «Фестивальне фото» та інтерактивні майданчики «Арт-медіа» від партнерів Фестивалю (профільних закладів вищої освіти, громадських організацій, відділів Палацу тощо).

Традиційно під час медіаковоркінгу «Ми разом з професіоналами» відбувся обмін досвідом керівників делегацій та медіа-педагогів разом з фахівцями Державного комітету телебачення та радіомовлення, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та Академією української преси, а також серія майстер-класів та тренінгів «Бліц-досвід роботи медіа-команд» – із залученням журналістів-практиків.

360 переможців та лауреатів фестивалю стали учасниками журналістського марафону «Медіа-вояж Дніпром» на трьох теплоходах до Національного парку «Межигір’я», де впродовж дня змагались у квесті «Вірити у себе та долати перешкоди».

Вечір знайомств для юних журналістів провели юні аніматори та педагоги творчого центру «АРТ-МІКС» відділу соціальних ініціатив та партнерства Київського Палацу дітей та юнацтва.

Юні журналісти, окрім призів і нових знань, отримали унікальну можливість вступити до вітчизняних профільних закладів вищої освіти (ЗВО) на пільгових умовах. Адже незмінний девіз Фестивалю - «Стань студентом у травні».

За 16 років існування Фестивалю понад 5 тисяч учасників стали випускниками журналістських факультетів вищих навчальних закладів України.

Довідково:

Ініціатор XVІ Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»- Інформаційно‐творче агентство «ЮН‐ПРЕС» Київського Палацу дітей та юнацтва.

Незмінними організаторами Фестивалю є Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА та Київський Палац дітей та юнацтва за сприяння Міністерства освіти і науки України.

ЗВО-партнери Фестивалю:

Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка;
Київський Національний Університет Культури і Мистецтв;
Київський університет ім. Б. Грінченка;
Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»;
Київський Міжнародний Університет;
Університет державної фіскальної служби України;
Інститут екранних мистецтв імені Івана Миколайчука.

Співорганізатори Фестивалю:

Національна спілка журналістів України;

Національна спілка письменників України;

Державний комітет телебачення та радіомовлення;

Академія Української преси;

Київський молодіжний центр;

Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Медіа-партнери:

8 Радіо – «Голос Києва», Українське радіо «Школяда», «Промінь»

8 Газети та журнали та інтернет-видання – «Міст-М» КПДЮ, «Голос України», «Вечірній Київ»; «Хрещатик»,» «Культура і життя», «Українська літературна газета», «Літературна Україна», «Однокласник», «Світ», «Стіна»;«Освіта України», «Шкільний світ».

Телерадіокомпанії: ТРК «Київ», НСТУ «Суспільне мовлення».

Телеканали: Перший – UA,, «Культура», «112», «Україна», «NewsONE», «5 канал» тощо.

ФЕСТИВАЛЬ У ЦИФРАХ

  • понад 1000 учасників з Києва;
  • 300 учасників із різних регіонів України;
  • 4 країни, делегації від яких беруть участь у фестивальних заходах у Києві;
  • понад 2800 робіт надходять на адресу Оргкомітету Фестивалю;
  • 10 номінацій: «Журналістська робота», «Літературний твір», «Газета», «Телефільм», «Фоторепортаж», «Інтернет-журналістика та ІТ», «Радіоробота», «Медіа‐проект», «Голос покоління Z», «Традиції та новаторство»;
  • 3 дні яскравого професійного журналістського свята;
  • більше ніж 20 цікавих та корисних заходів для юних «акул пера»;
  • 7 місяців активного життя – саме стільки триває Фестиваль.

 

ФІНАЛЬНА СТАТИСТИКА XVІ Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»:

  • 36 переможців у 10 номінаціях: «Журналістська робота», «Літературний твір», «Газета», «Телефільм», «Фоторепортаж», «Інтернет-журналістика та ІТ», «Радіоробота», «Медіа‐проект», «Голос покоління Z», «Традиції та новаторство»;
  • 10 команд-переможців журналістського марафону «Медіа-вояж Дніпром»;
  • майже 100 нагороджених спецпреміями;
  •  майже 300 лауреатів фестивалю - конкурсу.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.