Головна  →  Новини  →  20 березня 2018

Виховуємо лідерів та переможців: розпочала роботу Лабораторія лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН

Виховуємо лідерів та переможців: розпочала роботу   Лабораторія лідерства та фасилітаційних практик Київської МАН

14 березня 2018 року в рамках підготовки до ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, відбувся перший захід Лабораторії лідерства та фасилітаційних практикКиївської МАН – переможці ІІ (міського) етапу конкурсу взяли участь у практикумі з ораторського мистецтва, а також стали учасниками найновітніших фасилітаційних практик. Захід було організовано на базі лабораторного комплексу МанЛаб Національного центру «Мала академія наук».

Під час практикуму з ораторської майстерності юні науковці, які навчаються у різних відділеннях та секціях, отримали унікальну можливість познайомитися одне з одним та долучитися до наукової спільноти найобдарованіших вихованців Київської МАН. Слухаючи поради досвідченого бізнес-тренера Інеси Пустовалової та виконуючи різноманітні вправи, вони дізнались про використання секретів ораторської майстерності у процесі захисту наукових робіт перед членами журі: як боротися зі страхом публічного виступу перед аудиторією; як володіти своїм емоційним станом, голосом, інтонаціями, жестами, мімікою, поставою; як відповідати на складні запитання тощо. Зрозуміли, як важливо бути впевненими та переконливими, презентуючи результати власної науково-дослідницької роботи, утримувати фокус уваги, звертатись до співрозмовників на високому рівні енергетики та вкладатися у відведений час.

Друга частина заходу відбувалася за двома методиками групової роботи – «Світове кафе» та «Побудова консенсусу». Юні дослідники у групах та індивідуально намагалися знайти відповіді на одне глобальне питання – «До яких видів діяльності Київської МАН ми, як молоді науковці, готові активно та з цікавістю долучатися задля ефективного спільного вирішення наукових проблем?»

Під час групових обговорень було згенеровано чимало ідей, які всі разом можуть стати чудовим поштовхом до створення «Ліги Київ МАН» –  спільноти молодої наукової еліти Києва, яка отримає змогу через активну комунікацію між усіма її членами модернізувати українське академічне наукове середовище та вивести на новий рівень втілення у життя своїх відкриттів, розробок, винаходів.

Як показали результати фасилітації, вихованці різних секцій та відділень Київської МАН прагнуть більше спільних заходів та видів роботи, які б дозволяли вирішувати актуальні питання сьогодення на міждисциплінарному рівні під час колективного діалогу (дискусії, диспуту тощо). Не менш важливою для них залишається питання підтримки досліджень та розробок з боку інвесторів, що, на думку МАНівців, є запорукою впровадження результатів науково-дослідницької роботи в апробаційне середовище. Необхідність обміну досвідом між молодими, але вже визнаними науковцями, та початківцями також заслуговує на увагу, адже позитивний приклад породжує мотивацію, а мотивація – бажання не зупинятися на досягнутому. І це лише частина пропозицій, отриманих під час групових обговорень.

Результати міських етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН за останні 10 років свідчать, що в Україні формується нове покоління науковців – високоінтелектуальних, талановитих, креативних, готових не лише продукувати інновації, але й активно втілювати їх у життя, щоб кожен з членів майбутньої «Ліги Київ МАН» у будь-якому куточку світу міг з гордістю сказати, що бути науковцем в Україні – це престижно.

Перейти до спискуВерсiя для друку