КМДА Київська міська державна адміністрація


12 березня 2018

«У слові «Ми» – сто тисяч «Я»! Фестиваль творчості «Обдаровання» запалив нові зірки на мистецькому небосхилі

«У слові «Ми» – сто тисяч «Я»! Фестиваль творчості «Обдаровання» запалив нові зірки на мистецькому небосхилі

Київський фестиваль дитячої творчості «Обдаровання – 2018» щороку додає до когорти юних талантів нові імена вокалістів, відкриває нові обдаровання, демонструє нове бачення сучасного танцю.

Цьогоріч загалом на великій сцені Київського палацу дітей та юнацтва змагались півтисячі найталановитіших юних киян з багатьох провідних навчальних закладів Києва, було презентовано 24 вокальних та танцювальних номери, кожен з них – це окрема завершена історія про любов до своєї країни, до родини, про сьогоднішній час ствердження українців як нації та час випробовувань країни. Кожну історію висловлювали та доносили до глядачів за допомогою пісенного слова та танцювальної лексики.

Два десятиліття поспіль проведення фестивалю творчості «Обдаровання» плекає творчий колектив освітян навчально-виховного закладу освіти школи-ліцею «Обдаровання» Київської Академії наук на чолі з Олександром Балдіним. Відкриваючи фестиваль, фундатор творчого конкурсу Олександр Балдін запевнив, що артистам, яким від 3 до 16 років, непросто робити перші кроки перед численною аудиторією, але це перше сходження до визнання дає впевненість юним талантам у тому, що перемоги на них чекають не лише на авансцені Палацу, а й у різних царинах науки, техніки, спорту.

Ідею організувати фестиваль під символічною назвою «У слові «Ми» – сто тисяч «Я» організатори здійснили спільно за підтримки Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, Київської міської державної адміністрації, районних управлінь освіти та районних державних адміністрацій.

Оцінювали виступи конкурсантів визнані митці, справжні фахівці у галузі мистецтва, улюблені і знані дітьми відомі особистості, небайдужі до розвитку юних талантів в Україні, серед них музикант, автор пісень Віктор Бронюк – лідер гурту «ТІК», який зізнався, що перед журі стоїть нелегке завдання – давати оцінку хореографії (вражаючій життєстверджуючій запальній, з тонким відчуттям часу та національним колоритом) та вокалу (кращому зразку  сучасної пісенної творчості, який має патріотичне навантаження, тонкий художній смак).

Справжньою несподіванкою став пісенний виступ члена журі, хореографа, переможця танцювальних проектів «Танцюю для тебе» та «Танці з зірками» Сергія Костецького, який своїм вокальним виконанням запального хіта змусив танцювати увесь зал.

Підхопили запал і понесли у вир ковбойських мелодій й дошкільнята ДНЗ № 334 «Дельфін». І якщо на початку танцю проглядалась якась конкуренція між ковбоями і дівчатками, суперництво, то під кінець замальовка перетворилась на суцільне дійство, яке жило, дихало, танцювало в одному ритмі, в одному вимірі, в одному безкінечному русі.

Вітаючи учасників фестивалю «Обдаровання», директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян побажала гарних виступів та незабутніх вражень. Знання, уміння, творчий підхід та креативність на сцені, а ще щире вболівання за кожного учасника – ось що допомагає вже понад два десятиліття розвиватися творчому фестивалю «Обдаровання», зазначила Олена Григорівна.

Сучасним баченням поділився хореографічний колектив НЗО гімназія «Прем’єр» – переможець багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Робота ансамблю під керівництвом Юлії Лук’яненко не зупиняється на досягнутих результатах. Таланти дітей та майстерність хореографа спонукають творчий колектив йти в ногу з часом, пропонуючи нові талановиті хореографічні твори. Легкі, невгамовні, професійні, вони буквально зачаровували своїми рухами.

Вокальною композицією НВО «Гімназія «Столиця» «Ми за мир» учасники фестивалю висловлювали своє ставлення до сьогоднішніх подій в Україні «Дай руку, бо разом ми – сила, єдина сім’я», а на пісню у виконанні Поліни Карпенко «Усміхнися мені» на слова поета Вадима Крищенка весь зал скандував «Браво»!

Тему миру розвинули у своїй творчості й учні НВК «Домінанта» – пісня «Оберіг» для тих, кого чекають і на кого покладено найголовнішу місію – охороняти рядну землю.

Тепло і завзято зустрічали й гостей фестивалю — вихованців Комунального закладу Київської обласної ради «Трипільський навчально-реабілітаційний центр». Виконання пісні «Мова єднання» не залишило байдужими нікого, адже йшлося про рідну українську мову кохання і єднання. Кожен з учасників зі реабілітаційного центру отримав від своїх ровесників з гімназій «Столиця» та «Прем’єр» солодощі, книги, набори для ручної праці та багато інших подарунків.

Наймолодша з учасників – чотирирічна вокалістка з Центру Розвитку Дитини «Бебі стар» Катрін Дяченко зібрала найбільше оплесків-вітамінчиків, адже впевнено виступала, не розгубилась, а її «Дівчинку Марічку» наспівували потім за лаштунками малята.

Київський фестиваль дитячої творчості «Обдаровання – 2018» засвідчив, що вихованці дошкільних та навчальних закладів столичної освіти – справжні патріоти, талановита молодь, яка вміє творчо, оригінально та нестандартно висловлювати свої думки через пісню та танець, цінить дружбу та підтримку близьких, вони вже усвідомлюють, що бути творчим, талановитим, обдарованим – справжнє мистецтво.

Суттєвою відмінністю цього великого культурно-освітнього заходу стала ще одна яскрава деталь – щедрими були організатори фестивалю на добрі слова й на адресу керівників колективів, тому батьки мали нагоду переконатись, що їх дітьми опікуються також закохані у свою справу люди, талановиті митці, знавці своєї справи. Кожна концертна програма фестивалю – це яскраві хореографічні композиції, запальні і стрімкі танці, насичені гумором, жанрові сценки і мініатюри. Освітяни не зупиняються на досягнутому, вони завжди у пошуку нових ідей, нових режисерських робіт.

Феєричне дійство фестивалю творчості завершилося нагородженням учасників почесними грамотами, кубками та цінними подарунками, а організація конкурсу ще раз довела – школа-ліцей «Обаровання» –  працює на відмінно!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.