Головна  →  Новини  →  23 лютого 2018

Слюсарі, зварник, машиніст та монтажник - Уряд розширив перелік професій, які є дефіцитними і отримають підтримку держави

Слюсарі, зварник, машиніст та монтажник - Уряд розширив перелік професій, які є дефіцитними і отримають підтримку держави

абмін додав ще 6 професій до переліку професій загальнодержавного значення – підготовка за ними тепер відбуватиметься за кошти держбюджету. Рішення про внесення відповідних змін було прийнято під час засідання Уряду сьогодні, 21 лютого 2018 року.

До переліку додали такі професії:

•зварник

•машиніст дорожньо-будівельних машин

•монтажник систем утеплення будівель

•слюсар з механоскладальних робіт

•слюсар-інструментальник

•слюсар-ремонтник.

«Гадаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що наразі це дійсно одні з найбільших дефіцитних професій на ринку праці. Окремо хочу наголосити, що це є наш внесок, щоб допомогти органам місцевого самоврядування профінансувати замовлення для професійно-технічної освіти», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Так, на цей рік у держбюджеті закладено майже 120 млн грн для підготовки кадрів за професіями загальнодержавного значення. З них потреба у коштах на підготовку тих фахівців, які вже були в переліку, становить 103,7 млн грн. Решта – близько 16 млн – буде використана на підготовку за доданими професіями.

Професії, які треба додати до переліку, визначило МОН, провівши у вересні-жовтні 2017 року моніторинг найбільш затребуваних на ринку праці професій. До нього долучилися місцеві органи управління освітою, роботодавці, Мінсоцполітики, центри зайнятості, ДК «Укроборонпром» та інші стейкхолдери.

Довідково:Перелік професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету, був затверджений постановою КМУ від 16 листопада 2016 р. № 818. Початково він містив 19 професій, зокрема, токар, фрезерувальник, монтер колій, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів, верстатник широкого профілю тощо. Підготовка кадрів за цими професіями здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Нагадуємо, що на 2018 рік на модернізацію ПТО виділено вдвічі більше коштів, ніж торік, а саме – 100 млн гривень на створення сучасних навчально-практичних центрів на базі закладів професійної освіти.

Джерело: mon.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку