Головна  →  Новини  →  23 лютого 2018

Разом з усіма зацікавленими сторонами, а особливо роботодавцями, ми маємо виробити спільну, зрозумілу всім візію змін профосвіти, - Лілія Гриневич

Разом з усіма зацікавленими сторонами, а особливо роботодавцями, ми маємо виробити спільну, зрозумілу всім візію змін профосвіти, - Лілія Гриневич

іністерство освіти і науки України працює над концепцією реформування професійної освіти, що буде відображена, зокрема, в новому Законі «Про професійну освіту». Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич на підготовчому семінарі «Майбутнє ПОН в Україні: на шляху до концепції ПОН» у Києві сьогодні, 22 лютого 2018 року.

«Я дуже вдячна нашим партнерам з ETF (European Training Foundation) та ЄС за підготовку звіту, в якому ґрунтовно описано проблеми професійної освіти України, а також надані рекомендації щодо її реформування. Я думаю, що ці напрями можуть лягти в основу створення стратегії реформування профосвіти. Більш того, у сфері новацій в професійній освіті ми вже сьогодні рухаємося саме за цими рекомендаціями», – повідомила Лілія Гриневич.

Зокрема, звітом передбачено 7 напрямів для вдосконалення професійної освіти в Україні:

1. Децентралізація та оптимізація управління системою професійної освіти

3. Вдосконалення механізмів фінансування

4. Вдосконалення законодавства в сфері професійної освіти

5. Покращення якості професійної освіти та забезпечення її відповідності потребам ринку праці

6. Професійна орієнтація та розвиток кар'єри

7. Модернізація матеріально-технічної бази

Міністр розповіла, що Уряд наразі перебуває в процесі передачі майна професійних закладів на місцевий рівень.

«Процес рухається доволі складно. Однак уже зараз ми передали повноваження з управління закладами на місця. Також передано повноваження з формування регіонального замовлення. Щодо удосконалення мережі ПТНЗ. Лише протягом 2017 року 48 закладів професійної освіти приєднано до потужніших. Але ми маємо підійти до цього процесу системніше», – зазначила Міністр.

Окремо йшлося про модернізацію системи фінансування професійної освіти. Міністр наголосила, що в майбутній Закон «Про професійну освіту» важливо закласти механізми для здійснення галузевого замовлення.

Щодо модернізації професійної освіти Міністр відзначила, що в бюджеті 2018 року закладено вдвічі більше коштів на модернізацію профосвіти, ніж торік, а саме – 100 млн грн.

«Однак у цьому ж звіті зазначається, що зношення обладнання наших закладів коливається від 60 до 100 відсотків. Протягом 3 років ми вклали в модернізацію професійної освіти 200млн грн, однак цього катастрофічно недостатньо. І ми сподіваємося на підтримку Європейського Союзу в цьому питанні», – зауважила Лілія Гриневич.

Перейти до спискуВерсiя для друку