КМДА Київська міська державна адміністрація


20 лютого 2018

Освітній вояж педагогів Оболонського району

Освітній вояж педагогів Оболонського району

12.02.2018 по 16.02.2018 відбулась робоча поїздка педагогічних працівників, організована НМЦ управління освіти Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, до Угорщини (м. Будапешт) та Словакії (м. Братислава) з метою ознайомлення з особливостями освіти в цих європейських країнах. Поїздка була доволі насиченою та продуктивною.  

    13.02.2018 наша делегація відвідала початкову Чонтварі школу. Заступник директора гостинно ознайомила нас із закладом, відповідала на запитання. Навчання в цьому закладі відбувається до 8-го класу. У школі всього 350 учнів, це державний заклад. До школи приймають за територіальним округом. У класі 25 дітей, але може бути й більше, до 30. На канікулах учителі займаються самоосвітньою діяльністю (онлайн-курси, тренінги).

   14.02.2018 був не менш насиченим, адже ми побували в дитячому садочку «Katica bolcsi - ovi», що в перекладі означає «Божья коровка». Діти з 3-х років мають можливість відвідувати садочок за бажанням батьків, але, починаючи з 5-ти років, дитина в обов’язковому порядку повинна відвідувати садок з метою підготовки до школи. Садочок, який ми відвідали, приватний, невеличкий, але затишний. У ньому працює три групи – молодша, середня та старша, по 12 дітей. Кожного дня діти мають у розкладі чи то плавання, чи то катання на ковзанах, санчатах,     т. т. обов’язкове заняття спортом. 

   Далі нас чекали в Кереші Чома Шандор - гімназії з навчанням двома мовами (російською та угорською). Учні розповіли нам про заклад, його традиції, особливості. До речі, у гімназії вивчають й інші мови (за вибором): польську, німецьку, китайську. Під час вивчення мов класи діляться на групи. Після закінчення гімназії обов’язково складають екзамени. Цього ж дня відбулась і зустріч із директором Управління освіти 1-го району Буди Hajnissne Anda Eva, яка поділилась особливостями роботи управління освітою Угорщини та роботою навчальних закладів.

  Садочок, школи працюють з 08:00 до 16:00, навчальний заклад сприяє розвитку дитини, з 17:00 дитина має бути в сім’ї, адже вихованням займається родина.

  У кінці року кожен громадянин Угорщини, заповнюючи декларацію, може пожертвувати 1% доходів на благодійність – це може бути релігія, освіта.

  15.02.2018.  Словакія. Братислава. Приватна Слов'янська гімназія. Майбутній дипломат Ілля детально ознайомив нас із освітою в Словакії та навчанням у  гімназії. У гімназії навчається 150 учнів (12-15 у класі). На час нашої зустрічі в закладі відбувалась олімпіада з російської мови (два етапи - усний та письмовий, культурологічного спрямування), так що олімпіади є не тільки в Україні.  Підручники й зошити учні купують самостійно, особлива увага в гімназії приділяється толерантному, міжкультурному вихованню,  серед предметів є й дипломатичний напрямок.

   Ну і, звичайно, не можна не поділитися враженнями від величного Відня. Незрівнянне місто, де у всьому відчувається велич та краса. Красивий, затишний, архітектурно витончений центр, зимова резиденція Габсбургів, пам’ятник Марії-Терезії, яка правила 40 років, собор Святого Стефана. Відень зустрів нас казковим легеньким сніжком та величними дзвонами.

 Тож директори, заступники змогли не тільки перейняти досвід, ознайомитись із особливостями освіти в Угорщині та Словакії та й насолодитися красою Відня, Будапешта і Братислави.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.