Головна  →  Новини районів  →  20 лютого 2018

Освітній вояж педагогів Оболонського району

Освітній вояж педагогів Оболонського району

12.02.2018 по 16.02.2018 відбулась робоча поїздка педагогічних працівників, організована НМЦ управління освіти Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, до Угорщини (м. Будапешт) та Словакії (м. Братислава) з метою ознайомлення з особливостями освіти в цих європейських країнах. Поїздка була доволі насиченою та продуктивною.  

    13.02.2018 наша делегація відвідала початкову Чонтварі школу. Заступник директора гостинно ознайомила нас із закладом, відповідала на запитання. Навчання в цьому закладі відбувається до 8-го класу. У школі всього 350 учнів, це державний заклад. До школи приймають за територіальним округом. У класі 25 дітей, але може бути й більше, до 30. На канікулах учителі займаються самоосвітньою діяльністю (онлайн-курси, тренінги).

   14.02.2018 був не менш насиченим, адже ми побували в дитячому садочку «Katica bolcsi - ovi», що в перекладі означає «Божья коровка». Діти з 3-х років мають можливість відвідувати садочок за бажанням батьків, але, починаючи з 5-ти років, дитина в обов’язковому порядку повинна відвідувати садок з метою підготовки до школи. Садочок, який ми відвідали, приватний, невеличкий, але затишний. У ньому працює три групи – молодша, середня та старша, по 12 дітей. Кожного дня діти мають у розкладі чи то плавання, чи то катання на ковзанах, санчатах,     т. т. обов’язкове заняття спортом. 

   Далі нас чекали в Кереші Чома Шандор - гімназії з навчанням двома мовами (російською та угорською). Учні розповіли нам про заклад, його традиції, особливості. До речі, у гімназії вивчають й інші мови (за вибором): польську, німецьку, китайську. Під час вивчення мов класи діляться на групи. Після закінчення гімназії обов’язково складають екзамени. Цього ж дня відбулась і зустріч із директором Управління освіти 1-го району Буди Hajnissne Anda Eva, яка поділилась особливостями роботи управління освітою Угорщини та роботою навчальних закладів.

  Садочок, школи працюють з 08:00 до 16:00, навчальний заклад сприяє розвитку дитини, з 17:00 дитина має бути в сім’ї, адже вихованням займається родина.

  У кінці року кожен громадянин Угорщини, заповнюючи декларацію, може пожертвувати 1% доходів на благодійність – це може бути релігія, освіта.

  15.02.2018.  Словакія. Братислава. Приватна Слов'янська гімназія. Майбутній дипломат Ілля детально ознайомив нас із освітою в Словакії та навчанням у  гімназії. У гімназії навчається 150 учнів (12-15 у класі). На час нашої зустрічі в закладі відбувалась олімпіада з російської мови (два етапи - усний та письмовий, культурологічного спрямування), так що олімпіади є не тільки в Україні.  Підручники й зошити учні купують самостійно, особлива увага в гімназії приділяється толерантному, міжкультурному вихованню,  серед предметів є й дипломатичний напрямок.

   Ну і, звичайно, не можна не поділитися враженнями від величного Відня. Незрівнянне місто, де у всьому відчувається велич та краса. Красивий, затишний, архітектурно витончений центр, зимова резиденція Габсбургів, пам’ятник Марії-Терезії, яка правила 40 років, собор Святого Стефана. Відень зустрів нас казковим легеньким сніжком та величними дзвонами.

 Тож директори, заступники змогли не тільки перейняти досвід, ознайомитись із особливостями освіти в Угорщині та Словакії та й насолодитися красою Відня, Будапешта і Братислави.

Перейти до спискуВерсiя для друку