Головна  →  Новини районів  →  8 лютого 2018

Семінар «Особливості організації освітнього середовища в Новій українській школі» в СЗШ №35

Семінар «Особливості організації освітнього середовища в Новій українській  школі» в СЗШ №35

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України № 1181 від 16.08.2017 з початком 2017/2018 навчального року середня загальноосвітня школа № 35 Святошинського району м. Києва бере   участь у Всеукраїнському педагогічному експерименті  «Розроблення і впровадження навчально - методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти», який охопив 100 пілотних шкіл України.

06 лютого 2018 року колектив школи ділився своїм досвідом по реалізації нового Державного стандарту початкової школи в рамках семінару  «Особливості організації освітнього середовища в Новій українській  школі» з заступниками директорів з навчально-виховної роботи (початкова школа) та вчителями Святошинського району, які в 2018-19 н.р.  будуть працювати в 1-х класах за новим Державним стандартом початкової школи.

 Начальник управління освіти, молоді та спорту Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації Юрій Дубовецький звернув увагу присутніх на те, що в центрі експерименту, а з 2018-19 н.р. у всіх перших класах країни,  стає інтегроване навчання. За його словами, основним компонентом є новий зміст, який покликаний формувати в особистості необхідні для успішної самореалізації у суспільстві навички, так звані компетентності.

Компетентності  - це динамічна комбінація знань, умінь, цінностей, які визначають здатність особистості успішно вирішувати життєві проблеми, спроможність у подальшому навчатися та провадити професійну діяльність.

Нова українська школа вже півроку як у дії. 1 вересня 100 навчальних закладів України  відкрили для першокласників двері в так звані пілотні класи. Нова організація навчання, нові підручники, нові підходи та цінності. Нова українська школа передбачає три основні компоненти – це новий зміст освіти, нові методики навчання та нове освітнє середовище.

 В створенні нового освітнього середовища пілотним школам допомагає держава. Учнів 1в,г класів забезпечено новими  одномісними партами, комп'ютерною  технікою  та  оргтехнікою. Проектори, ноутбуки та мультимедійні дошки завезені вже в грудні 2017 року у навчальні заклади району і на наступний 2018-19 н.р.

Юрій Олександрович наголосив, що  він буде сприяти  тому, щоб максимально забезпечити  1-ші класи (2018-2019 н.р.) необхідним обладнанням згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 13.07.2017 р. №1021.

Керівник навчального закладу Віталій Зорін звернув увагу присутніх  на те, що навчання за пілотним проектом побудоване на засадах “Нової української школи”. У центрі роботи стоїть дитина. Один із пріоритетів – навчання, яке приносить дітям задоволення. Дитина має почуватись у школі вільно.

Директор розповів про підготовчий етап впровадження експерименту:

  1. липень 2017 р. -  підготовчі курси  для заступника директора О. Пономаренко  та вчителів початкової школи –                          Т. Коваленко та Г. Олещинської;
  2.  серпень 2017 р. та січень 2018 р. -  навчання вчителів англійської мови на семінарах - тренінгах в місті Біла Церква                      (О. Дем’яненко, О. Кобилинська, О. Григоренко);
  3.  жовтень 2017 р. - участь  директора, заступника та вчителів - новаторів у Міжнародному семінарі «Нова українська школа – нові підходи до навчання і викладання», який відбувся у місті Києві.

Віталій Васильович  звернув увагу педагогів на механізм прийняття управлінського рішення при визначенні варіативної складової робочого плану початкової школи в пілотних класах.

Під керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи  Оксани Пономаренко з серпня 2017 року почалася кропітка робота по впровадженню експериментальної діяльності в 1-В,Г класах.

 В рамках семінару вчителі – новатори Галина Олещинська та Тетяна Коваленко  провели майстер – класи з власного досвіду.

Галина Олещинська зробила акцент на ролі вчителя у формуванні позитивного психологічного освітнього середовища та познайомила колег з методикою проведення ранкових зустрічей на прикладі 1-В класу.

Вчитель – новатор Тетяна Коваленко детально розкрила роботу вчителя над темами тижня на прикладі 19 тижня Модельної навчальної програми «Я - мандрівник» в 1-Г класі.

Начальник відділу з питань загальної середньої освіти Людмила  Голованенко наголосила на дотриманні чинного законодавства з прийому до першого класу на 2018-19 н.р.  (наказ РУОМС "Про організаційні заходи щодо прийому дітей до 1-х класів закладів загальної середньої освіти Святошинського району міста Києва у 2018 році" від 26.01.2018 № 34) та на завершенні навчального року (наказ МОН України № 1/9-66 «Про організоване завершення 2017/2018 н.р. та особливості проведення ДПА у закладах загальної середньої освіти» від 31 січня 2018 року).

 Людмила Миколаївна звернула увагу вчителів району, що 1 лютого на платформі EdEra стартувало навчання на обов’язковому «Онлайн-курсі для вчителів початкової школи», які навчатимуть учнів перших класів з вересня 2018 року.

В рамках проведення семінару було проведено анкетування педагогів Святошинського району: «Як добре Ви орієнтуєтесь в Концепції НУШ?».

Присутні ознайомилися з виставкою навчальних посібників Нової української школи та мали змогу зануритися в освітні середовище пілотних класів у навчальних кабінетах 1в,г класів, де їх радо зустріли і провели консультації вчителі – новатори.

Не конкуренція, а співпраця в педагогічних спільнотах – основа успіху під час проведення реформ.

 Джерело: середня загальноосвітня школа № 35 Святошинського району м. Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку