Головна  →  Новини  →  22 січня 2018

У музеї історії Києва відкрився виставковий проект «Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)»

У музеї історії Києва відкрився виставковий проект «Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)»

Ukraine fara da se!
Україна своє осягне!

«Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)» – міжнародний виставковий проект, присвячений драматичному і доленосному періоду української історії, який призвів до створення модерної держави на українських етнічних теренах.

Відкриття виставки у день сторіччя проголошення Українською Центральною Радою Четвертого універсалу – 22 січня 2018 р. – це данина цій визначній ювілейній даті.

Увесь творчий задум – структура, експозиційна композиція та художні прийоми – підпорядковані головному концепту: сучасний вектор історичного розвитку української нації сформувався та був спрямований у широку перспективу розбудови соборної, суверенної, модерної, демократичної та європейської України ще сто років тому – під час Української революції 1917–1921 рр.

До цього висновку спонукає і назва виставки. Українське коло – це досвід минулого, застереження майбутньому та сучасний історичний квест.

Головні концептуальні підходи виразно проявляються у побудові експозиції та зумовлюють її структуру. Виставка об’єднує чотири тематичні блоки:
І. Відродження Нації.
ІІ. Розбудова Держави.
ІІІ. Змагання за Україну.
IV. Боротьба за міжнародне визнання.

 

І. Відродження Нації охоплює період березня 1917 – січня 1918 р. Це час національного пробудження, усвідомлення українцями своєї історичної місії, торжества української ідеї. Це історичний поступ Нації між Першим і Четвертим універсалами: між задекларованим правом автономії України до проголошення самостійної, ні від кого незалежної Української Народної Республіки.

ІІ. Розбудова Держави – наскрізний процес діяльності усіх форм державно-політичного життя 1917–1921 рр.: УНР, Української Держави, Директорії. Законодавча праця, створення державних інститутів, введення в обіг грошової одиниці та формування банківської системи, духовна революція українців, освіта й культура, створення УАПЦ – наповнюють його сутність.

ІІІ. Змагання за Україну. Збройна боротьба українців за право жити у незалежній державі точилася чотири роки. Народжене у кривавій січі Українське Військо зазнало і славу перших перемог, і гіркоту воєнних поразок.

IV. Міжнародне визнання України стало вагомим фактором легітимізації державних устремлінь українців. У фокусі цього процесу перебувала дипломатія Української революції 1917–1921 рр.

Експозиція виставки побудована на оригінальних експонатах, люб’язно наданих 29 провідними музеями, бібліотеками, архівами та шанувальниками старовини чотирьох країн світу – України, Польщі, США і Швейцарії. Більшість артефактів вводиться у науковий обіг уперше: вони були не відомі не лише широкому загалу, але й вузькому колу фахівців.

Серед представлених раритетів, що за 100 років експонуються вперше, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 р. із фондів ЦДАВО України, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку з Музею Війська Польського у Варшаві; меморіальні речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка з Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку; документи про вступ України до Ліги Націй з Архіву офісу ООН у Женеві, державні печатки тієї доби – печатка УЦР, Велика печатка УНР – з колекції Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

У героїці боротьби української нації за окреме державне і національне життя сучасне покоління українців не тільки черпає віру, силу та наснагу до реінтеграції у європейське цивілізаційне коло, а й вбачає історичну спорідненість доби УНР із сучасною Україною. Новітній історичний момент, який переживає український народ, розглядається як завершальний етап глибинних історичних процесів, що розпочалися 100 років тому. Саме у подіях вікової давнини сучасне українське суспільство знаходить відповіді на найактуальніші виклики сьогодення.

Знаковим та глибоко символічним актом, який увічнює і виставку, і відзначення сторіччя Української революції (1917–1921 рр.), є спецпогашення Укрпоштою художнього блоку марок «Державні печатки України» із зображеннями експонатів, представлених на виставці, та портретами провідників українського руху періоду національно-визвольних змагань початку ХХ ст. – головою УЦР Михайлом Грушевським, керівником першого українського уряду – Володимиром Винниченком, гетьманом України Павлом Скоропадським, головою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

МВЦ «Музею історії міста Києва»
(вул. Б. Хмельницького, 7).

Докладніше:http://www.kyivhistorymuseum.org/uk/vystavkovi-proekty/ukrayinske-kolo.html

Перейти до спискуВерсiя для друку