КМДА Київська міська державна адміністрація


14 грудня 2017

Свято «День Наума – розумника!» у Музеї історії міста Києва

Свято «День Наума – розумника!» у Музеї історії міста Києва

14 грудня 2017 року о 14.00 у приміщенні Музею історії міста Києва для учнівської, педагогічної та батьківської громадськості, переможців міжнародних учнівських олімпіад  та міжнародних конкурсів міста Києва у 2017 році буде проведено свято «День Наума – розумника!».

У програмі заходу: нагородження переможців міжнародних учнівських олімпіад  міста Києва у 2017 році, екскурсія: «Перегляд експозицій Музею історії міста Києва». Мета заходу – формування національно свідомої, духовно багатої особистості; проведення щорічного свята «День Наума – розумника!»; нагородження переможців міжнародних учнівських олімпіад та міжнародних конкурсів міста Києва у 2017 році.

 Партнер заходу: Музей історії міста Києва. 

 Інформаційна довідка.

 14 грудня – день пророка Наума.

У давніші часи навчальний процес починався взимку — 1 грудня за старим стилем (14 — за новим), в день пророка Наума. Це була найзручніша пора, коли діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо «Пророк Наум наведе на ум».

За народним уявленням, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому люди були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає і засвоїть знання, набереться розуму.

Згодом терміни початку навчання були переміщені. Але на свято Наума   влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі  чи скрипці. 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.