КМДА Київська міська державна адміністрація


9 жовтня 2017

Виставка «Українські навчальні заклади та наукові осередки за кордоном (1920-1930-ті рр..)

Виставка «Українські навчальні заклади та наукові осередки за кордоном (1920-1930-ті рр..)

На виконання Указу Президента України № 17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років”, у стінах Будинку вчителя відкрилась документальна виставка «Українські навчальні заклади та наукові осередки за кордоном (1920–1930-ті рр.)», у якій представлено документи Центрального державного архіву зарубіжної україніки.

У період між двома світовими війнами українська політична еміграція, причетна до процесів українського державотворення 1917–1921 рр., поставила за мету зберегти себе як частину українського етносу та заявити про українців у світі. Одним із шляхів досягнення цієї мети стало заснування на чужині, передусім у Чехословаччині, навчальних та наукових закладів. Перебуваючи поза межами Батьківщини, українці заснували низку навчальних закладів та наукових товариств, зокрема, у Чехословаччині (Український вільний університет, Українську господарську академію, Український вищий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова, Український інститут громадознавства, Історико-філологічне товариство, Український академічний комітет, Союз інженерів українців), Німеччині (Український науковий інститут у Берліні) та Польщі (Український науковий інститут у Варшаві).

На чужині українські науковці та викладачі розвинули, а здебільшого й започаткували основні напрями сучасної україністики, ознайомили світ з українством і вивели українську науку на світовий рівень

На виставці представлено документи, які висвітлюють діяльність закордонних українських навчальних закладів та наукових осередків, розповідають про видатних українських науковців, які стояли біля витоків цих інституцій, містять роздуми політичних та громадських діячів щодо важливості розвитку української науки та освіти на чужині.

Виставка працює до 30 жовтня, пн.-пт, 10.00 - 17.00



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.