КМДА Київська міська державна адміністрація


17 липня 2017

Україна допоможе знайти вчителів для української школи в Ризі

Україна допоможе знайти вчителів для української школи в Ризі

Ризька українська середня школа в Латвії, де навчання проводиться за двомовною системою – латиською та українською мовами – потребує фахових українських вчителів. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та Посла Латвійської Республіки в Україні Юріїса Пойканса.

«Ми маємо інформацію про те, що Ризька українська середня школа в Латвії наразі потребує допомоги. І справа не в фінансуванні, а, насамперед, у наявності фахових учителів, які знають українську та зможуть працювати в цій школі. Ми будемо вдячні, якщо Україна допоможе нам вирішити цю проблему, адже у вас більше важелів і можливостей це зробити», – зазначив пан Посол під час зустрічі.

Лілія Гриневич зазначила, що знає про цю проблему і Міністерство освіти і науки України готове допомогти у її розв’язанні.

«Важливо чітко прописати, на яких засадах Латвія та Україна співпрацюватимуть у вирішенні цієї проблеми. Зараз у нас готується до підписання міжурядова угода про співробітництво між Україною та Латвією. Ми можемо ці питання прописати в цій угоді або зробити додаткову угоду між профільними міністерствами, де прописати усі питання, пов’язані із залученням українських вчителів до навчання дітей у Латвії», – запропонувала Лілія Гриневич.

Посол підтримав цю ідею та запросив Міністра відвідати Латвію для підписання відповідних угод та обміну досвідом у сферах розвитку шкільної та вищої освіти.

«Гадаю, такий візит буде корисним як для розвитку стосунків між нашими країнами, так і для обміну досвідом. Україна та Латвія мають схожі обставини та проблеми, тож обмін досвідом буде корисним для обох країн», – додав Юріс Пойканс.

Довідково: Ризька українська середня школа (РУСШ) заснована у 1991 році і є державним середньоосвітнім навчальним закладом, який пройшов державну акредитацію і фінансується з держбюджету Латвії.

Навчання проводиться за двомовною системою латиською та українською мовами: 60% – латиська мова, 40% – українська. Крім того, з першого класу учні вивчають англійську мову. З сьомого класу додатково, за бажанням, запроваджується ще одна іноземна мова – іспанська або німецька. Крім загальноосвітніх дисциплін, вивчається українська мова та література, історія і культура України, народознавство, міфологія та естетика.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.