Головна  →  Новини районів  →  19 травня 2017

День вишиванки в Авіакосмічному ліцеї ім. І. Сікорського

День вишиванки в Авіакосмічному ліцеї ім. І. Сікорського

Традиційно, в третій четвер травня святкується Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти народні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.

У 2006 році ідею акції "Всесвітній день вишиванки" започаткувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

Дівчина запропонувала студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягли кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. І вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня. В цей день кожен бажаючий може долучитися до свята, надівши вишиванку на роботу, в університет, школу або садок.

Цього року "Всесвітній день вишиванки" співпадає з трагічною подією в історії України, річницею  депортації кримськотатарського народу, який радянська влада силою депортувала з території Криму до Середньої Азії. В цілому за три дні з Криму було виселено близько 200 тисяч кримських татар.

 18 травня 2017 року в Авіакосмічному ліцеї ім. І.Сікорського НАУ м. Києва проведено радіогазету, присвячену річниці трагічних подій у Криму, яку провела учениця 403 групи, переселенка з анексованого Криму, Сукач Еліна.
Хвилиною мовчання учні та вчителі ліцею вшанували пам'ять про кримських татар, котрі загинули або постраждали підчас депортації .

Фіналом виступу став флеш-моб «Єдність», учні ліцею в вишиванках створили герб кримських татар, що засвідчило любов до єдиної і неподільної України та Криму.

Перейти до спискуВерсiя для друку