Головна  →  Новини  →  10 травня 2017

Два серця – одна душа

Два серця – одна душа

          10 травня між Скандинавською гімназією і 98 публічною школою м.Тбілісі відбулась online-конференція в рамках проекту «Два серця – одна душа», присвячена життю та творчості видатних поетів України і Грузії Лесі Українки й Давиду Гурамішвілі. Українські й грузинські школярі провели велику дослідницьку роботу з вивчення біографій обох поетів, а також відвідали музей Д.Гурамішвілі у м.Миргороді Полтавської обл. та музей Лесі Українки в м.Сурамі (Грузія), адже в цих місцях закінчилося життя митців.

         На конференції були присутні секретар із гуманітарних питань посольства України в Грузії Вікторія Ляліна та голова Асоціації українців-мешканців Грузії Михайло Борис. Захід також підтримав Зураб Топурія, аташе з питань культури посольства Грузії в Україні.

        Цей проект став дійсно унікальним, бо в історії грузинсько-українських культурних зв’язків особливе місце займають саме Давид Гурамішвілі та Леся Українка. Давид, якого зрадницьки вигнали з рідного краю, знайшов притулок в Україні, а через століття, в свою чергу, грузинська земля протягом багатьох років гостинно приймала Лесю Українку. Наша поетеса говорила: «Якби я не була українкою, я хотіла б бути грузинкою». Вони залишили цей світ 1 серпня, тільки на відстані століть. І в Україні, і в Грузії тепер у цей день вшановують пам'ять двох поетів.

         Скандинавська гімназія продовжує партнерські зв’язки з грузинськими школами, а цей проект засвідчив важливість вивчення культурних цінностей країн і міжнародної співпраці.

Перейти до спискуВерсiя для друку