Головна  →  Новини районів  →  24 березня 2017

У гімназії «Прем’єр» обговорювали актуальні питання профілактики вживання психоактивних речовин серед підлітків

У гімназії «Прем’єр» обговорювали актуальні питання профілактики вживання психоактивних речовин серед підлітків

На зустріч з учнями 8 – 10 класів гімназії «Прем’єр» завітала психолог, психотерапевт, провідний фахівець Київської міської наркологічної клінічної лікарні (КМНЛ «Соціотерапія»), психотерапевт Європейської (ЕАР) і Всесвітньої Асоціації Психотерапевтів (WSP), яка має майже 30 років стажу роботи в області наркології, консультування осіб, що вживають наркотики, а також з їх співзалежних родичів, Оксана Ростиславівна Придатко.

Психолог акцентувала увагу підлітків на тому, що навколо нас дуже багато спокус. І підсилює бажання їх отримати допитливість. Саме вона, допитливість, є прогресом у залежності людини від алкоголю, тютюнопаління та різних видів наркотиків. Це легкий спосіб отримання несправжньої насолоди. «Багато молоді не знає про наслідки цих залежностей,» – підкреслила Оксана Придатко.

Психолог розповіла про життєві історії тих, хто потрапив у наркозалежність; про фактори ризику в розвитку наркоманії; про види психоактивних речовин і наслідки їх вживання; загальні ознаки вживання психоактивних речовин; профілактику наркоманії.

Старшокласникам було цікаво дізнатися, чим відрізняється підліток, що вживає ін’єкційні наркотики, від дорослого; як відрізняється їх соціальне оточення і як саме впливають на кожного з них однолітки.

Оксана Ростиславівна розвіяла міфи щодо наркотиків, розповіла про основні ознаки вживання наркотиків та етапи формування наркотичної залежності у підлітків.

Під час зустрічі було розглянуто питання, пов’язані з розкриттям значення найбільшої цінності – людського життя – та прихильності людини до здорового способу життя, негативного впливу вживання алкоголю, тютюнопаління, попередження зараження підлітків ВІЛ-інфекцією, туберкульозом, гепатитами. Уточнювались сучасні підходи щодо питань моралі, ціннісно-смислової сфери особистості, уміння долати життєві проблеми.

Було визначено, що найкращий спосіб – залучати підлітків до здорового способу життя. Уміти правильно організовувати дозвілля, бачити позитив у дріб’язках, радіти незначним досягненням і протистояти залежностям. На думку психолога – це і є одними із основних захисних факторів, здатних стабілізувати або знизити рівень уразливості підлітків. А ще – кожному з учнів не бути байдужим і звертати увагу на настрій, поведінку ровесників, і, якщо потрібно,вчасно прийти на допомогу.

Зустріч викликала непідробний інтерес з боку старшокласників, який перетворився на активну дискусію. Учасники відзначили актуальність розглянутих питань і виступили з пропозицією проводити подібні зустрічі і заходи частіше.

Перейти до спискуВерсiя для друку