КМДА Київська міська державна адміністрація


21 лютого 2017

Про відзначення Міжнародного Дня рідної мови

Про відзначення Міжнародного Дня рідної мови

  21 лютого 2017 року в рамках святкування Міжнародного Дня рідної мови на базі Київського університету імені Бориса Грінченка, навчальному корпусі № 1 (Вчена зала) (вул. Тимошенка, 13 Б) відбулося нагородження переможців Конкурсу методичних розробок педагогічних працівників навчальних закладів м. Києва з української (рідної) мови.

 З метою підвищення престижу української мови як державної в учнівському середовищі, виховання в учнів свідомого прагнення до вивчення української мови та спілкування нею, популяризації творчих напрацювань педагогічних працівників, спрямованих на виховання в учнів патріотичного ставлення до української мови як державної, з урахуванням  проекту  Концепції «Нова школа. Простір освітніх можливостей» з 08 грудня 2016 року по 08 лютого 2017 року Департаментом освіти і науки, молоді та спорту, Інститутом післядипломної педагогічної освіти КУ імені Бориса Грінченка, за ініціативи Національної ради жінок України було проведено Конкурс методичних розробок педагогічних працівників навчальних закладів м. Києва з української (рідної) мови.

Основними завданнями Конкурсу стали:

•формування національно свідомої, духовно багатої мовної особистості, яка вільно володіє сучасною українською літературною мовою;

•розвиток комунікативно зорієнтованої компетенції особистості, яка здатна зреалізувати свій творчий потенціал;

•розвиток умінь і навичок оптимальної мовної поведінки в усіх сферах життєдіяльності;

•поширення кращого педагогічного досвіду.

 На участь у Конкурсі методичних розробок педагогічних працівників навчальних закладів м. Києва з української (рідної) мови подано 52 заявки. Матеріали подавалися для однієї з чотирьох категорій:

•для учнів 1 – 4 класів;

•для учнів 5 – 9 класів;

•для учнів 10, 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. 

Для участі в Конкурсі учасники подавали конспекти уроків, методичні розробки виховних заходів, колективних творчих справ, проектів, акцій тощо за тематикою Конкурсу. У поданому на Конкурс конспекті уроку мав бути реалізовано аксіологічний, компетентнісний, особистісно орієнтований та діяльнісний підходи до навчання української (рідної) мови. Важливою вимогою до поданого на Конкурс уроку було акцентування на формуванні ключових компетентностей, необхідних для особистої реалізації, розвитку, активної громадянської позиції, а в майбутньому ― забезпечення випускникові школи життєвий успіх у суспільстві знань.

Для організації та проведення Конкурсу було утворено журі, яке здійснило експертне оцінювання методичних матеріалів, поданих на Конкурс, забезпечило об'єктивність експертної оцінки конкурсних матеріалів та визначило переможців. Членами журі стали відомі особистості, а саме: Авраменко О. М. - мовознавець, теле- і радіоведучий, Аджиєва Есма – радник міністра культури України, Глазова О. П. - доцент кафедри методики мов та літератури Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, Дика Н. М. - завідувач кафедри методики мов та літератури Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, Заєць В. Г. - доцент кафедри української мови Інституту філології Київського університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук, Петрова М. О. - перший заступник голови Національної ради жінок України, Шевчук Ю. - український мовознавець, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач української мови в Колумбійському та Єльському університетах, член Європейської асоціації лінгвістики, Ющук І. П. - український мовознавець, літературознавець, перекладач, громадський діяч, професор.

 За результатом експертного об'єктивного оцінювання методичних матеріалів, поданих на конкурс журі визначило переможців.

 Переможці Конкурсу нагороджено грамотами Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та подарунками. 

Переглянути Онлайн трансляція заходу можна за посиланням. 

Вітаємо переможців:

у категорії 1-4 класи:

ІІІ місце

Пилипенко Людмилу Миколаївну, учителя спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № 15 Голосіївського району

Козловську Оксану Борисівну, учителя школи І-ІІІ ступенів  № 236 Голосіївського району

ІІ місце

Фоменко Аллу Миколаївну, учителя спеціалізованої школи  № 173 з поглибленим вивченням англійської мови Солом'янського району

І місце

Антонюк Тетяну Олексіївну, учителя середньої загальноосвітньої школи І‑ІІІ ступенів № 201 Дніпровського району.

У категорії  5-9 класи:

ІІІ місце

Сидоренко Любов Олексіївна, учитель школи І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району

Возна Світлана Анатоліївна, учитель середньої загальноосвітньої школи І‑ІІІ ступенів № 201 Дніпровського району

ІІ місце

Прокопенко Світлана Василівна, учитель середньої загальноосвітньої школи І‑ІІІ  ступенів № 126   Дніпровського району

І місце

Чайка Оксана Валеріївна, учитель середньої загальноосвітньої школи І‑ІІІ  ступенів № 201 Дніпровського району

У категорії  10-11 класи:

ІІІ місце

Ігнатюк Ірина Петрівна, учитель спеціалізованої школи № 271 з поглибленим вивченням інформаційних технологій Подільського району

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.