Головна  →  Новини  →  18 грудня 2016

“Хрестоматія показує, що ми можемо створювати якісну навчальну літературу для наших дітей”, - Лілія Гриневич на презентації Хрестоматії сучасної дитячої літератури

“Хрестоматія показує, що ми можемо створювати якісну навчальну літературу для наших дітей”, - Лілія Гриневич на презентації Хрестоматії сучасної дитячої літератури

На сайті МОН можна переглянути електронну версію Хрестоматії сучасної дитячої літератури у двох томах (для 1-2 класів та 3-4 класів).  Вперше за історію Незалежності, книга серії “Шкільна бібліотека” друкується за бюджетні кошти для початкової школи  і вперше вона виставлена у вільний доступ в електронному вигляді ще до того, як буде доставлена до всіх шкільних бібліотек.

Хрестоматія сучасної дитячої літератури – результат синергії сил багатьох творчих людей, завдяки яким вдалося видати книгу в екстремально  короткі терміни – оновлений список авторів, твори яких рекомедовані для читання в початковій школі, затвердили в серпні, а вже у грудні Хрестоматія почне надходити до шкільних бібліотек по всій Україні. Про це йшлося під час презентації Хрестоматії сучасної дитячої літератури у двох томах – для 1,2 та 3,4 класів, що відбулася сьогодні, 16 грудня, у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.

“Ця Хрестоматія показує, що ми можемо створювати якісну навчальну літературу для наших дітей. І дуже важливо, що тепер хороші, якісні твори зможе прочитати кожен учень початкової школи по всій Україні, адже далеко не всі батьки зараз мають можливість придбати своїм дітям гарні книжки”, - зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністр наголосила, що видання Хрестоматії стало можливим завдяки прозорій закупівлі підручників для 8-их класів, що дозволило зекономити гроші на Хрестоматію накладом в 640тис примірників – по 320тис на кожний том. Загалом на Хрестоматію було виділено 25млн гривень, але 10млн було зекономлено завдяки прозорій роботі “Видавництва Старого Лева”  під час передачі книги на друк.

“Дуже важливо, що при виданні цієї книжки було дотримано всіх авторських прав. Важливу роль зіграли в цьому також видавництва, що погодилися передати права на вибрані твори. “Видавництво Старого Лева” володіло правами на більшість творів, але далеко не на всі, тому така співпраця  зіграла дуже важливу роль в успішності цього проекту. Одним словом – 98 підписаних угод”, - розповіла радник Міністра освіти і науки України Іванна Коберник. 

Упорядник Хрестоматії Тетяна Стус відзначила важливість популяризації читання серед української молоді і особливо серед дітей. Також вона наголосила на важливості того, що до Хрестоматії увійшли саме сучасники – письменники, що живуть зараз, розказують сучасною мовою про світ, в якому діти живуть сьогодні.

“Для нас це був зовсім новий досвід, - розказує директор “Видавництва Старого Лева” Микола Шейко. – Ми вміємо видавати книжки, але ще не мали такого досвіду співпраці з органами державної влади. Ми  вдячні усім, хто співпрацював з нами з боку Міністерства освіти і науки України, адже вони допомогли нам впоратися з бюрократію та надавали підтримку на цьому шляху. Книжка дійсно вийшла хороша. І, можливо, якщо вона не стане зразком, то точно стане важливим кроком на зустріч новій якості українських підручників”.

Лілія Гриневич також  подякувала всім письменникам, твори яких увійшли до Хрестоматії, художникам, чиї ілюстрації прикрашають книгу, видавництвам, що надали авторські права, упорядниці Тетяні Стус, раднику Іванці Коберник і «Видавництву Старого Лева» за зусилля, що були покладені на роботу над проектом, та “за спільну роботу в команді, без якої неможливо було б випустити Хрестоматію у такий короткий термін”.

Закрила захід Заслужена артистка України Тіна Кароль, що разом з дітьми заспівала пісню “Україна – це ти”, що також увійшла до Хрестоматії сучасної дитячої літератури. 

“Ви собі не уявляєте наскільки це важливо – знати, що твою творчість чують, що вона важлива тим, для кого ти щось створюєш. В цьому випадку ця пісня для дітей, і це неймовірні почуття - бачити що твої слова та музика знаходять в них відгук”, - зазначила Тіна Кароль.

 Нагадуємо, що на сайті МОН можна переглянути  та скачати електронну версію Хрестоматії сучасної дитячої літератури у двох томах (для 1-2 класів та 3-4 класів). 

Більше фото з презентації тут: http://mon.gov.ua/usi-novivni/foto/2016/12/16/16-grudnya-2016-roku.-prezentacziya-xrestomatiyi/

З електронною версією Хрестоматії сучасної української дитячої літератури можна ознайомитись за посиланням:

http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/pochatkova-shkola-2016-2/xrestomatiya.html

 16 грудня в Києві  відбудеться офіційна презентація друкованої версії Хрестоматії. Планується, що до кінця року увесь тираж  буде доставлений до всіх шкільних бібліотек України. 

Довідковона онлайн-платформі EdEra  можна переглянути відео, де письменники, чиї імена додали до навчальної програми з Літературного читання, особисто розказують про себе, свої твори та творчий шлях. З відеоматеріалами для Літературного читання можна ознайомитись тут.

Відео також доcтупні на каналі Youtube.

Перейти до спискуВерсiя для друку