КМДА Київська міська державна адміністрація


14 грудня 2016

У Київському міському будинку вчителя для педагогічних працівників та учнів навчальних закладів відбувся «День Наума – розумника!»

У Київському міському будинку вчителя для педагогічних працівників та учнів навчальних закладів відбувся «День Наума – розумника!»

14 грудня 2016 року у Київському міському будинку вчителя для педагогічних працівників та учнів навчальних закладів відбувся «День Наума – розумника!».

Під час заходу Олена Фіданян, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту нагородила переможців міжнародних учнівських олімпіад  міста Києва у 2016 році, в також педагогічних працівників та наукових керівників, які підготували учеів –переможців.

«У давніші часи навчальний процес починався взимку — 1 грудня за старим стилем (14 — за новим), в день пророка Наума. Це була найзручніша пора, коли діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо вірили «Пророк Наум наведе на ум». Ось і сьогодні ми започатковуємо щорічне проведення свята «День Наума – розумника!». Це свято урочисте та хвилююче для всіх, кому притаманне прагнення наполегливо йти до мети, воно символізує духовну свободу та розвиток особистості. У сучасному світі інтелектуальний ресурс виступає головним рушієм розвитку суспільства», - зазначила Олена Фіданян.

Усі охочі взяли участь у арт-виставці   фотографій «Те, про що важко сказати» (фотографії дітей внутрішньо переміщених осіб) у рамках програми «Діти-переселенці. Нове життя на новому місці»; виставці-презентації «Робототехніка в сучасному житті»; виставки досягнень «Калейдоскоп ідей»; спостереження за демонстрацією дослідів сучасної оптики; грі-подорожі «Веселі мовознавці» (4 етапи лінгвістичної гри з вживанням іспанської, французької, німецької та польської мов); відвідали «Інтеркультурного воркшопу «Гравюри Дюрера» (інтердисциплінарний проект з художньої культури ( німецькою мовою); практичне ознайомлення з процесом створення колажу (досвід Данії); ознайомились з інтеркультурним проектом «Гендерний малюнок»; виставки авторської різдвяної  листівки та вручення подарунку (листівки) від автора; майстер-клас «Різдвяний янгол-мотанка» та «Новочірні прикраси» та вручення подарунку – ляльки Наум-розумник;  «Новорічна витинанка» (Галерея); лекцію «Гендерні аспекти формування сутності особистості людини» (Конференц-зал); майстерні навчального проекту  для учнів 10-х класів. Оволодіння навичками формування і реалізації навчального проекту; майстер-клас «До дошки – перемагати, або Як підкорити вчителів та однокласників неповторною усною відповіддю». Тренінг з  риторики.

Ознайомитись з детальним планом проведення заходу можно на сайті Департаменту освіти і науки, молоді та спорту /content/den-naumarozumnyka.html

Довідково:

14 грудня – день пророка Наума.

За народним уявленням, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому люди були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає і засвоїть знання, набереться розуму. Згодом терміни початку навчання були переміщені. Але на свято Наума   влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі  чи скрипці.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.