Головна  →  Новини  →  7 грудня 2016

Перша сесія дитячо-юнацького парламенту Києва

Перша сесія дитячо-юнацького парламенту Києва

7 грудня 2016 року, в день місцевого самоврядування, в сесійній залі Київської міської ради відбулась перша сесія дитячо-юнацького парламенту Києва!

На пленарному засіданні 108 делегатів від учнівської молоді столиці обговорили нагальні питання молоді Києва, розглянули та затвердили молодіжні проекти, які є важливими для міста сьогодні.

Участь у пленарному засіданні дитячо-юнацького парламенту Києва взяли вже досвідченні політики та державні службовці, а саме: Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини; Ганна Старостенко, заступник голови Київської міської державної адміністрації; Лариса Зуб, начальник відділу ювенальної поліції Києва; Олена Фіданян, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту міста Києва та Антон Колумбет, активіст ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО».

Перед тим як заслухати доповідачів, юні парламентарі прийняли рішення про організацію виборів делегатів до дитячо-юнацького парламенту Києва, а також розглянули питання щодо проведення у квітні 2017 року конференції делегатів парламенту.

Особливу увагу юні парламентарі звернули на питання, які стосуються дітей з особливими потребами, а також найменших учнів міста і запропонували порушити перед Київською міською радою питання щодо поліпшення інфраструктури міста для людей з інвалідністю, в частині архітектурної доступності освітніх та культурних закладів а також щодо забезпечення сучасного та безпечного дозвілля у дитячих садочках, що відповідає сучасним потребам дошкільнят.

В ході роботи були прийняті такі рішення:

  • Запровадити національно–патріотичну ініціативу учнівської молоді проект «Стежками Дружби» на рівні міста Києва.
  • Створити єдину інтерактивну мапу навчальних закладів Києва, що носять імена воїнів АТО, мають музеї пам’яті та на будівлях яких встановлено меморіальні дошки загиблим воїнам АТО – випускникам навчальних закладів столиці.
  • Створити інтерактивну мапу історичних місць Києва «Київ очима дитини».
  • Розробити проект молодіжної телепрограми, яка працюватиме за принципом «діти-дітям».
  • Звернути увагу на необхідність популяризації серед молоді української пісні.

         Відповідно до прийнятих рішень була сформована резолюція, яка в подальшому буде передана до Київської міської ради

        Також в своїй роботі юні парламентарі напрацювали питання, які розглянуть на наступних сесіях дитячо-юнацького парламенту Києва, а саме:

  • проведення «Дня соціальних ініціатив дітей та молоді» тричі на рік на сесіях КМР за участі делегатів ДПК;
  • підтримки проекту громадянського виховання і політичної просвіти М18 «Молодші за 18: Ми можемо більше!» та щорічне проведення Київського дитячо-юнацького форуму М18;
  • питання поліпшення інфраструктури міста для людей з інвалідністю, в частині архітектурної доступності освітніх та культурних закладів;
  • питання забезпечення сучасного та безпечного дозвілля у дитячих садочках, що відповідає сучасним потребам дошкільнят;
  • запровадження сімейного фестивалю-караоке «Співаймо українською»;
  • щодо підтримки молодіжного проекту «Співдружність дітей світу» про співпрацю дітей Києва з дітьми та молоддю міжнародних діаспор, що проживають на території столиці.
  • впровадження факультативу з профорієнтації, в рамках проекту Київського молодіжного центра «ПроПрофесії», та запровадити курс на вибір у навчальних закладах столиці;
  • проведення загальноміського дитячо-юнацького конкурсу на кращий ескіз Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності, відповідно до ініціативи Президента України.
  • питання проведення VIII Київської регіональної  конференції «Модель ООН».

Організатори заходу:

- Департамент освіти і науки, молоді та спорту Київміськради;

- Київський молодіжний центр;

- Київський палац дітей та юнацтва;

- Інформаційно-творче агентство «ЮН-ПРЕС»;

- Парламент дітей міста Києва.

Перейти до спискуВерсiя для друку