Головна  →  Новини  →  31 жовтня 2016

За підтримки дружини Президента України, Голови Благодійного Фонду Порошенка Марини Порошенко та спільно з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту КМДА відбулася науково-практична конференція «Інклюзія в системі освіти міста Києва: кращі практики, перспективи розвитку, історії успіху»

За підтримки дружини Президента України, Голови Благодійного Фонду Порошенка Марини Порошенко та спільно з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту КМДА відбулася науково-практична конференція «Інклюзія в системі освіти міста Києва: кращі практики, перспективи розвитку, історії успіху»


За підтримки дружини Президента України, Голови Благодійного Фонду Порошенка Марини Порошенко та спільно з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту КМДА відбулася науково-практична конференція «Інклюзія в системі освіти міста Києва: кращі практики, перспективи розвитку, історії успіху». У заході взяли участь понад 150 представників освітянської, громадської та батьківської спільноти столиці.

Конференція проходила в рамках вже традиційного фестивалю педагогічної майстерності для освітян KyivEdFest на базі ЗОШ №140, реконструйованої та добудованої з дотриманням усіх вимог архітектурної доступності.

«В Україні проживає понад 700 тисяч дітей з порушенням психофізичного розвитку. І лише 10 % із них залучені у навчальний процес. На сьогодні ми маємо лише 2 720 інклюзивних класів у загальноосвітніх школах по всій Україні», – звернулась до учасників Марина Порошенко. Дружина Президента зазначила, що проведення конференції – це ще один важливий крок до вирішення нашої спільної проблеми.

Уже рік команда Благодійного Фонду Порошенка системно займається питанням впровадження інклюзивної освіти для дітей з інвалідністю. Зокрема, спільно з Міністерством освіти та науки розпочато трирічний науково-педагогічний експеримент з розвитку інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області. Результати цього проекту стануть дорожньою картою для запровадження інклюзії в усіх регіонах України.

За словами пані Порошенко, дуже важливо, що освітяни столиці не чекають здобутків експериментального проекту, а вже напрацьовують власний досвід у цьому напрямку. Дружина Президента подякувала учасникам заходу за те, що для них питання інклюзивної освіти також стало пріоритетним у щоденній діяльності. «Це означає, що всі разом ми працюємо над тим, щоб молодь з інвалідністю отримала шанс на повноцінне життя та надію на краще майбутнє», – наголосила вона.

У ході конференції працювали секції, де учасники ознайомилися з успішним досвідом впровадженням інклюзивної освіти в навчальних закладах, обговорили питання ресурсів для розвитку столичної інклюзії, а також розглянули компоненти успішної реалізації інклюзивного освітнього середовища та роль психолого-медико-педагогічної консультації. У свою чергу, батьки дітей, які мають особливості розвитку, презентували власні історії успіху.

У рамках заходу Марина Порошенко разом із заступником голови КМДА Ганною Старостенко та директором Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Оленою Фіданян взяли участь у міні-тренінгах «Лялька як персона» та «Усуваємо бар’єри, руйнуємо стереотипи». Перший призначений для працівників дошкільних навчальних закладів та презентує інноваційний метод, який дає змогу усувати упередження та дискримінаційну поведінку по відношенню до дитини з інвалідністю. Другий – демонструє сучасні підходи до питань доступності та їх впровадження у практику закладів освіти з урахуванням рекомендацій Комітету ООН з питань людей з інвалідністю.

Головним результатом проведеної конференції є розуміння необхідності консолідації освітян  навколо соціалізації дітей з особливостями розвитку й реальні напрацювання щодо докорінних змін ситуації та допомоги таким дітям і їх батькам в реалізації себе у житті.

Джерело: http://www.president.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку