Головна  →  Новини  →  26 травня 2016

Тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення

Тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення

З 1 травня в країні діє єдина ціна на газ для населення та промисловості — 6 879 гривень за тис куб м. Тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення підвищаться в середньому на 75-90%. 

Для більшості населення тарифи на житлово-комунальні послуги є непомірними, адже складають більше половини доходів громадян. З 1 травня заробітну плату працівників освіти збільшено лише на 6,5%. Саме тому чергова хвиля зростання тарифів так негативно сприймається освітянами і може спровокувати соціальний вибух у суспільстві.

Наприклад, сім’я з трьох осіб, яка проживає у квартирі житловою площею 65 квадратних метрів, до 1 травня 2016 року сплачувала в опалювальний період 1760 грн., після 1 травня 2016 року сплачуватиме 2940 грн. Реальні доходи громадян зросли на 100 грн., в той час як тарифи на 1000 грн.

Така тарифна політика суперечить конституційним засадам демократичної, соціальної та правової держави.

За стандартами ООН, якщо витрати людини на проживання та продукти харчування складають менше 5 доларів на день та менше 150 доларів на місяць, то вважається, що вона живе за порогом бідності. За оцінками ООН за межею бідності проживає 80 відсотків українців. За даними Держстату 55% працюючих отримують заробітну плану менше 150 доларів на місяць.

У зв’язку з цим Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України звернулася до Президента України та Прем’єр-міністра України з вимогами:

- встановити пільгову граничну роздрібну ціну на природний газ, який використовується населенням для індивідуального опалення або комплексно, на рівні 3,6 грн. за 1 куб. метр при споживанні до 1200 куб. м.;

- знизити ціну на газ виробникам теплової енергії для виробництва теплової енергії з метою надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню;

- підвищити розмір заробітних плат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат пропорційно зростанню тарифів на житлово-комунальні послуги.

Президія ради КМОППОіНУ прийняла рішення про проведення масових протестних акцій в разі ігнорування владою справедливих вимог освітян.

Прес-служба КМОППОіНУ

Перейти до спискуВерсiя для друку