Головна  →  Новини районів  →  26 травня 2016

У гімназії «Столиця» відзначили Міжнародний День музеїв

У гімназії «Столиця» відзначили Міжнародний День музеїв

Щороку, 18 травня, країни Європи святкують Міжнародний День музеїв. Це свято започатковане ще у 1977 році з метою популяризації музеїв, зміцнення культурних зв’язків та комунікацій між народами світу. У цей день усі музеї відчиняють свої двері для відвідувачів і проводять екскурсії безкоштовно, аби зацікавити відвідувачів, продемонструвати, що музей – це не статичний заклад, а місце, де регулярно відбуваються цікаві події.

Учні НЗО «Гімназія «Столиця» відзначили Всесвітній день музеїв відвідинами музею художнього мистецтва. Не випадково вибір зупинився саме на ньому, адже музей посідає ІІІ місце у світі за кількістю та цінністю зібраних колекцій творів  світових митців. Під час екскурсії учні також дізнались про художників, які народилися в Україні, жили і творили, оспівуючи нашу країну.

Учням запам’яталася картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» Іллі Рєпіна, який народився на Харківщині та є автором багатьох картин з української тематики («Вечорниці», Гайдамака», «Чорноморська вольниця», «Гопак», «Солоха і дяк»). Художник виконав портрети відомих українців:                М. Мурашка, В. Тарновського, Т. Шевченка, розробив чотири ескізи проекту пам’ятника Шевченкові у Києві, намалював ілюстрації до творів М. Гоголя «Тарас Бульба» і «Сорочинський ярмарок», книги Д. Яворницького «Запоріжжя в залишках старовини і переказах народу», а також фіксував пам’ятки української архітектури, українських народних типів тощо.

Захопили роботи й Архипа Куїнджі, який народився у Маріуполі і писав пейзажі української природи, розкрив її поезію і красу («Чумацький шлях у Маріуполі», «Українська ніч», «Вечір на Україні», «Місячна ніч на Дніпрі», «Дніпро вранці»).

Юним завсідникам музеїв приємно було також почути про Віктора Васнєцова, що розписав Володимирський собор, а ще про сина козака з Миргорода – художника Володимира Боровиковського та про його учня, майбутнього великого художника Олексія Венеціанова, який народився у сім’ї грецького купця з Ніжина та українки. Згадали учні, що саме Венеціанов сприяв викупленню Шевченка з кріпацтва і став прототипом героя повісті Тараса Шевченка «Художник».

Музей – це місце, де оживає історія, і саме тому гімназисти «Столиці» є частими гостями багатьох музеїв, виставкових залів, і не лише України, а й Європи.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку