Головна  →  Новини  →  6 травня 2016

"Потрібно створити рівні можливості доступу до вищої освіти", – Лілія Гриневич

"Потрібно створити рівні можливості доступу до вищої освіти", – Лілія Гриневич

Потрібно створити рівні можливості доступу до вищої освіти, а також додаткові умови для проведення зовнішнього незалежного оцінювання для дітям, які мешкають на непідконтрольній українській владі територіях Донецькій і Луганській областях і окупованому Криму. Про це наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спілкування зі ЗМІ після ознайомлення з початком роботи одного із пунктів тестування зовнішнього незалежного оцінювання у Введенській гімназії №107 м. Києва.

Сьогодні частина дітей з непідконтрольній українській владі територій Донецької, Луганської областей і тимчасово окупованого Криму складає тест з української мови і літератури. Це ті учасники, які зареєструвалася на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання.

Міністр підкреслила, що ці діти знаходяться в більш нерівних умовах по відношенню до дітей з інших регіонів України. Зокрема, у питаннях підготовки до ЗНО та забезпечення доступу до пунктів тестування через умови перетину розмежувальної лінії зони АТО.

Тому діти, які мешкають у зоні АТО, мають можливість скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання у додаткову сесію, яка розпочнеться 14 червня і триватиме до 7 липня.

Лілія Гриневич нагадала, що Верховна Рада вже ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції. Цим законом держава створює додаткові можливості щодо прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту для осіб, місце проживання яких є територія проведення АТО (на період її проведення).

За словами Міністра, парламент має розглянути ще законопроект стосовно абітурієнтів із зони АТО та непідконтрольній українській владі території Донецької, Луганської областей, що дає можливість вступати в окремі вищі навчальні заклади вступати за вступними іспитами. Це вищі навчальні заклади, які були евакуйовані з окупованої території, або у ті, що сьогодні знаходяться на підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей.

Лілії Гриневич переконана, що переміщені вищі навчальні заклади і ті, що розташовані на безпечній території Донбасу також потребують підтримки, адже із-за небезпечної ситуації в регіоні мають критично малу кількість абітурієнтів. «Ми об’єднуємо інтереси закладів, а також випускників, які знаходячись на окупованій території, не мали можливості впродовж двох років навчатися в українській школі, а тільки дистанційно могли вивчати предмети українознавчого циклу», - підкреслила Міністр.

Такі законодавчі зміни також допоможуть у майбутньому у реінтеграції окупованих територій. «Нам треба дбати про реінтеграцію цих територій. Діти, які здобули освіту тут, в Україні, зможуть допомагати в цьому процесі», - додала Міністр.

Слід зазначити, що у 2016 році кількість учасників, зареєстрованих на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання Донецької області складає 11 232 особи, а Луганської області – 4 331. Загальна кількість учасників ЗНО складає 267 172 особи.

Перейти до спискуВерсiя для друку