Головна  →  Освітній позитив  →  18 березня 2016

У Київській Малій академії наук учнівської молоді 5 років успішно діє проект «Пізнаємо Україну разом», започаткований спільно з «Філією «Гуцульщина» Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії Міністерства освіти і науки України

У Київській Малій академії наук учнівської молоді 5 років успішно діє проект «Пізнаємо Україну разом», започаткований спільно з «Філією «Гуцульщина» Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії Міністерства освіти і науки України

 Метою проекту є дослідження традицій, звичаїв українського народу, його культурних цінностей; вивчення історії, літератури, фольклору, географії. Для реалізації проекту було обрано Верховинський район Івано-Франківщини – край багатий на історичні, археологічні, мистецькі, літературні, природні та інші пам’ятки, де за задумом проекту проводиться робота за багатьма напрямами: етнологічним, фольклористичним, археологічним, краєзнавчим, мистецтвознавчим.

Виконується проект у формі експедиційної практики: для учнів Київської МАН були організовані літні експедиції «Скарби Гуцульщини», «Стежками Івана Франка та Гната Хоткевича», «Село-музей Криворівня», «Шляхами Олекси Довбуша», «Слідами кінофільму «Тіні забутих предків»; зимові фольклорні експедиції − «Зимові свята на Гуцульщині», «Майстри Гуцульщини», «Різдво на Гуцульщині».

Під час експедиції «Слідами кінофільму «Тіні забутих предків» учні познайомилися з історичними місцями та архітектурними пам’ятниками, музикою, піснями, легендами та самобутністю населення Гуцульщини, відвідали наукові центри та культурні заклади регіону.

В Історико-краєзнавчому музеї «Гуцульщина» школярі слухали лекцію з історії Верховини, вивчали предмети побуту, витвори народного мистецтва регіону: глиняні горщики, бутлі для напоїв, серветки і вишиті рушники, дерев’яні шкатулки, кошики, вази. Привернула увагу учнів колекція народного вбрання, в якому гуцули одружувалися, відзначали урочистості, гуляли на святах.

Учні відвідали Хату-музей кінофільму «Тіні забутих предків». Столітня смерекова хата, в якій розмістився музей, слугувала під час зйомок кінофільму житлом для режисера Сергія Параджанова. Школярі почули розповідь екскурсовода про історію створення фільму, творчість Сергія Параджанова та місцевих жителів, які брали участь у зйомках фільму.

Вихованці Київської Малої академії наук учнівської молоді побували у Мистецько-меморіальному музеї-садибі Івана Миколайчука, видатного діяча українського кіно, який знявся у 23 стрічках, писав музику та сценарії, працював режисером-постановником. У кінофільмі «Тіні забутих предків» Іван Миколайчук зіграв головну роль – Івана Палійчука. Екскурсію проводив племінник актора – Грицюк Михайло Васильович. У музеї представлено колекцію меморіальних речей  родини в  інтер'єрі хати, численні фотографії,  плакати,  журнали, документи, книги, кінофільми Івана Миколайчука та за його участю. Цікавими експонатами музею є автопортрет-інсталяція, виконана Сергієм Параджановим, та сорочка Василя Стефаника, що була подарована Іванові на пам’ять.

Змістовною була екскурсія наукового співробітника відділення «Філія Гуцульщина» Івана Михайловича Зеленчука, який провів учнів місцями зйомок кінофільму «Тіні забутих предків».

Незабутнє враження справила на МАНівців екскурсія на полонину, під час якої учні не лише насолоджувалися красою гір, а й ознайомилися з побутом гуцульських пастухів та дізналися про традиції сироваріння .

Запам’яталася учням й екскурсія до приватного Музею побуту та музичних інструментів Гуцульщини. Власник – Микола Ілюк – відомий гуцульський музикант, керівник народного аматорського ансамблю троїстих музик «Гуцули» зустрів гостей грою на трембіті. МАНівці із зацікавленням слухали розповідь про побут і культуру гуцулів, оглянули багату колекцію музичних інструментів, серед яких трембіта, дримба, денцівка, сопілка, окарина, флейта та ін.

Школярі зустрілися з місцевими жителями, які брали участь у зйомках кінофільму «Тіні забутих предків». Марія Дмитрівна Потяк зіграла маленьку дівчинку, яка, виглядаючи з даху будинку, мала сповістити сусідів, коли Іван повернеться від Палагни. Марія Дмитрівна поділилася з учнями своїми враженнями від зйомок у фільмі. Ганна Василівна Чебанюк танцювала в гуцульському ансамблі, який запросили зніматися у стрічці. Ганна Василівна розповіла багато цікавих подробиць про зйомки у фільмі, а також і про самого Сергія Параджанова.

Наступним пунктом експедиції стало одне з найдивовижніших місць Верховинщини, українські Афіни – Криворівня. Селище багате самобутніми місцевими обрядами і традиціями, пам’ятками історії та архітектури. Юні дослідники відвідали хату-гражду Харуків, яку використовували під час зйомок фільму «Тіні забутих предків» як хату головного героя стрічки Івана Палійчука. На власні очі учні побачили церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка є пам’яткою архітектури XVIII ст. Побували МАНівці й у Літературно-меморіальному музеї Івана Франка, в експозиції якого представлено документи, матеріали, особисті речі письменника. Одна з кімнат музею присвячена видатній жительці села – Парасці Плитці-Горицвіт, яка є автором рукописних та власноруч переплетених й ілюстрованих книг.

Цікавинкою експедиції було проведення містичного, загадкового свята Івана Купала. Учні співали пісень, плели вінки з польових квітів, стрибали через вогнище, пускали вінки, а також шукали цвіт папороті.

Наприкінці експедиції було проведено підсумковий круглий стіл, де учні представили свої матеріали, зібрані впродовж експедиції. Під час підведення підсумків роботи всі учасники були одностайні − експедиція досягла всього, що було заплановано у науковому, пізнавальному, навчальному та виховному плані.

Запрошуємо школярів Києва приєднатися до навчання в Малій академії наук!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку