Головна  →  Новини  →  2 березня 2016

Відкритий лист Олени Фіданян, директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту щодо прийому дітей у 1 класи

Відкритий лист Олени Фіданян, директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту щодо прийому дітей у 1 класи

Столична громадо!

Уже другий рік поспіль Департамент освіти і науки, молоді та спорту не встановлює в школах Києва часових обмежень щодо початку прийому заяв від батьків майбутніх першокласників.

Сьогодні педагогічні колективи мають свободу вибору часу та днів, у які вони будуть приймати документи майбутніх першокласників для зарахування до навчальних закладів.

Довідково:                    

У Києві працюють майже 4 тис. вчителів початкових класів. Серед них більшість – жінки (99,4 %). Середній вік вчителя початкових класів – 43 роки.

У початкових класах столичних шкіл працюють 63 % вчителів вищої категорії, з них 12 вчителів мають звання «Заслужений вчитель України».

Щорічно кількість першокласників збільшується. Так, у 2014-2015 навчальному році у перших класах здобували освіту 29,2 тис. першокласників, у 2015-2016 – 32, 3 тис. учнів. Прогнозована кількість першокласників у 2016-2017 навчальному році майже 34 тис. учнів.

При цьому зауважимо, що вже 13 років поспіль столичним школам вдається працювати в одну зміну, у той час як в Україні є багато шкіл, які і досі працюють  у дві зміни.

Шановні батьки!

Для зарахування Вашої дитини до школи Ви маєте надати: заяву на ім’я директора школи, копію свідоцтва про народження дитини та медичну довідку.

При вступі до спеціалізованої школи дитина повинна пройти співбесіду. Це передбачено Інструкцією про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл. Департамент не підтримує таку норму та двічі виступав з ініціативою про її скасування (Лист Департаменту від 26.10.2015 №063-8968).

Чи змінило б скасування цих правил ситуацію, що складається навколо окремих шкіл у Києві? Відповідально заявляємо – НІ.

Сьогодні у столиці понад 53.5% початкових шкіл - спеціалізовані. За підсумками попереднього року, конкурс до них при вступі складав від 1,5 до 6 дітей на одне місце (список таких шкіл додається).

Пам’ятайте, якщо Ви обрали спеціалізовану школу, то саме ВИ пішли шляхом проходження Вашою дитиною співбесіди. Це Ваш свідомий вибір.

Дві поради:

  • обирайте для дитини не заклад, а вчителя. Вчителя – душевно, духовно та за темпераментом близького до Вашої дитини, схожого на ВАС. Бо обраний вами педагог на довгі роки стане другою мамою (батьком) для вашої дитини;
  • обирайте школу, яка найближча до вашого дому. У Києві така можливість є. Чим довша дорога до школи, тим раніше Ваша маленька дитина буде прокидатися вранці, щоб до неї дістатись. І чим менший шлях вона долатиме, тим менше Ви піклуватиметеся про її безпеку.

У разі вимагання від Вас грошей за вступ до комунального навчального закладу або інших платежів звертайтесь на гарячу лінію Департаменту за телефоном 279-35-26 та пишіть на електронну адресу [email protected].

Шановні колеги, освітяни!

Щороку ми з Вами з нетерпінням очікуємо на прихід першачків!

У цей період освітяни завжди опиняються у центрі уваги суспільства. Будь-який невірний крок чи вчинок учителя викликає величезний резонанс у громадськості.

Прошу вас з честю і гідністю представляти шановану у суспільстві професію. Департамент закликає ВАС до відкритості. Не давайте приводу для  наклепів, звинувачень у поборах та хабарництві. Ми маємо сказати чітке НІ «добровільним внескам» при вступі до шкіл. Ми з ВАМИ теж є батьками. Зупинімо побори в навчальних закладах. Повернімо добре ім’я Вчительства.

Доброчесність, Порядність, Сердечність, Відкритість, Професіоналізм – ось ім’я столичного Освітянина.

Зі щирою повагою,

Олена Фіданян

Школи з найбільшим конкурсом (кількість дітей на 1 місце)

Перейти до спискуВерсiя для друку