Головна  →  Новини  →  22 грудня 2015

Зустріч директора Департаменту Олени Фіданян з керівниками позашкільних навчальних закладів столиці у музеї історії Києва

Зустріч директора Департаменту Олени Фіданян з керівниками позашкільних навчальних закладів столиці у музеї історії Києва

Сьогодні, 22 грудня, директор Департаменту зустрілась з керівниками позашкільних навчальних закладів, де освітяни обговорили розвиток позашкільної освіти Києва та відзначили педагогічні колективи позашкільних навчальних закладів.

Позашкільна освіта займає вагоме місце в системі безперервної освіти і є її невід’ємною й унікальною ланкою, головна мета якої - створення  умов для розвитку творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей та учнівської молоді у вільний від навчання час, задоволення  їх інтересів у професійному визначенні.

Сьогодні позашкільні навчальні заклади залишаються осередками всієї організаційно-масової роботи з дітьми та молоддю, закладом, що забезпечує їх змістовне дозвілля, організаторами творчих конкурсів, фестивалів, виставок, концертів, змагань тощо, тобто заходів, де діти можуть проявити свої здібності і таланти.

Щорічно, починаючи з 2002 року (рік заснування свята в місті Києві), «День працівника позашкільної освіти» відзначається в останні тижні листопада. З 2009 року ця свято приурочено до Всесвітнього дня дитини – 20 листопада.

«Кожен педагог-позашкільник – це неповторна особистість зі своїм особливим талантом, заохочує дітей до навчання та творчості в позаурочний час, виховує своїм прикладом  творчу та неповторну індивідуальність дитини» - зазначила Олена Фіданян під час народження позашкільних навчальних закладів комунальної форми власності територіальної громади міста Києва цінними подарунками (фотоапаратами) за підсумками їх роботи у 2015 році.

Після зустрічі для всіх керівників позашкілля столиці музей історії Києва організував екскурсії експозиціями музею.

Довідково:

Цього року, у рамках проведення тижня позашкільної освіти 26 листопада  педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів столиці та спеціалісти управлінь освіти районних в місті Києві державних адміністрацій відвідали виставку «Шедеври світової пластики» у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал».

У системі освіти і науки міста Києва працює 41 позашкільний навчальний заклад (палаци, центри, будинки дитячої та юнацької творчості). Із них 5 навчальних закладів міського; 36 – районного підпорядкування.

У 41 позашкільному навчальному закладі (палацах, центрах, будинках дитячої та юнацької творчості) працюють гуртки (творчі об’єднання, секції), де займається 80796 вихованців, що становить близько 32 % від загальної кількості учнів у школах (254532) (без урахування дитячо-юнацьких спортивних шкіл).

Порівняно з попередніми роками, збільшилася кількість позашкільних навчальних закладів, кількість гуртків та вихованців, які їх відвідують, зокрема:

2015рік – 41 позашкільний навчальний заклад – працює 4931 гурток (80796 вихованців, відсоток зайнятості - 32);

2014 рік – 39 позашкільних навчальних закладів – працювало 4546 гуртків (77741 вихованців, відсоток зайнятості -32);

2013 рік -  39 позашкільних навчальних закладів – працювало 4851 гурток (77734 вихованців, відсоток зайнятості -33);

2012 рік -  39 позашкільних навчальних закладів - працювало 4440 гуртків (73981 вихованців, відсоток зайнятості -32);

2011 рік - 39 позашкільних навчальних закладів – працювало 4381 гуртків (73793 вихованці, відсоток зайнятості -33).

У 2014 році:

- відкрито позашкільний навчальний заклад – Центр технічної та художньо-естетичної творчості для дітей та юнацтва «Зміна» Дніпровського району (вересень).

         У 2015 році:

- переведено на фінансування з бюджету міста Києва позашкільний навчальний заклад - Київський державний будинок художньої та технічної творчості (січень).

За період 2011-2015 рр. не закрито (ліквідовано, реорганізовано) жодного позашкільного навчального закладу системи освіти і науки, молоді та спорту, не відчужено жодної земельної ділянки.

Позашкільна освіта столиці

Музей історії Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку