Головна  →  Новини  →  19 листопада 2015

Олена Фіданян: «Свобода не буває без відповідальності»

Олена Фіданян: «Свобода не буває без відповідальності»
 
19 листопада відбулась міжнародна конференція «Методи та можливості залучення дітей і молоді з метою розвитку демократичного суспільства», на якій було підведено підсумки проекту М18 та спільно з експертами з України, Німеччини, Грузії, Польщі, Росії визначено подальші перспективи розвитку ініціатив з громадянської освіти та політичного виховання в Україні.

«Можна констатувати, що не всі українці на сьогодні готові до відповідальності, а означає і до змін. Виховати громадянську відповідальність дуже не просто. Це комплекс дій. Наша система освіти інтегрує в собі навчання, розвиток та виховання. Але виховання – це не тільки урок, це й активна участь у громадському житті своєї країни» - зазначила Олена Фіданян, розповідаючи про проект М18. 

«Унікальним є те, що цієї осені вперше в Україні, завдяки ГО «Агенція розвитку освітньої політики» та небайдужості освітян, було впроваджено Всеукраїнський проект з громадянської освіти та політичного виховання «М-18: ми можемо більше! Вибори для дітей та молоді в Україні», який дав змогу дітям відчути важливість свого вибору та показати, що молодь хоче і може бути активною» - додала Олена Фіданян.

У рамках проекту, 17 жовтня 2015 року у Києві, Ірпені та Запоріжжі успішно відбулися вибори для дітей  і молоді, яким менше 18 років, а в освітній  простір запроваджено нові форми залучення молоді до активного громадянства і розбудови демократії. 

Зокрема, в м. Києві працювали 17 виборчих дільниць для дітей і молоді, а участь у голосуванні за кандидатуру столичного голови взяли понад 3500 дітей. (Детальніше про це на сайті www.m18.org.ua)
Проект є аналогом міжнародної програми громадянського виховання U18, яка реалізується в Німеччині з 1998 року і передбачає залучення дітей і молоді до виборів через імітацію виборчого процесу. У 2013 році у виборах взяли участь майже 200 000 дітей.

Проект є освітнім і принципово політично нейтральним.

Мета проекту:
  • допомогти учнівській молоді, які не досягли 18 років і не мають права виборчого голосу, зрозуміти сутність основного механізму демократії – виборів та взяти участь в імітаційній грі «Місцеві вибори- 2015: Я голосую за мера!», яка максимально наближена до процесу проведення реальних виборів, що в Україні відбулися 25 жовтня;
  • підвищити  компетентність учителів і старшокласників з питань демократичного громадянства та основних прав людини;
  • формувати у дітей і молоді здатність зайняти активну громадянську позицію в суспільстві, вміння свідомо робити свій вибір;
  • розвивати критичне мислення у дітей та молоді учнів, для творчого підходу до процесу навчання у вчителів.
Додаткова інформація: http://www.m18.org.ua/
Перейти до спискуВерсiя для друку