Головна  →  Новини  →  28 жовтня 2015

У столиці відкрили меморіальну дошку Митрополиту Андрею Шептицькому

У столиці відкрили меморіальну дошку Митрополиту Андрею Шептицькому

Сьогодні, 28 жовтня, у Київському міському будинку вчителя відкрили меморіальну дошку Митрополиту Української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому. Захід відбувся у рамках «Тижня Митрополита Андрея Шептицького» з нагоди 150-річчя з його дня народження. За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Ганни Старостенко, ця урочиста подія стала ще одним кроком до увіковічення пам’яті Митрополита Андрея Шептицького у столиці.

«Постать Митрополита мала величезне значення для духовного, релігійного життя України, її державотворення. Він ніколи не ділив людей за їхніми поглядами, національністю або віросповіданням. Саме тому нашій країні вкрай важливо пам’ятати про великих українців, які свого часу вершили долю людей та нашої країни. І встановлення меморіальної дошки у Києві – лише один із заходів, які шануватимуть його пам’ять», – зазначила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

За її словами, нині триває обговорення щодо перейменування однієї з київських вулиць на честь Андрея Шептицького: «Ще влітку під час відкриття виставки з нагоди 150-ліття Митрополита київська міська влада пообіцяла увічнити його пам’ять у столиці меморіальною дошкою, яку відкрили сьогодні, та вулицею. Маємо надію, що незабаром на мапі нашого міста з’явиться вулиця на честь Андрея Шептицького».

Під час заходу було здійснено чин освячення меморіальної дошки главою Української греко-католицької церкви Блаженнішим Святославом за участю духовенства греко-католицької церкви.

У рамках «Тижня Митрополита Андрея Шептицького» у столиці відбудеться серія заходів, серед яких – документальна виставка, міжнародні наукові заходи, Архиєрейська літургія та урочисте дійство в Національній опері України ім. Т. Г. Шевченка.

Зазначимо, що Митрополит Шептицький понад 40 років очолював УГКЦ під час переломних моментів української та світової історії: дві світові війни, польсько-українська війна 1918-1919 років, Голодомор, радянська окупація. Митрополит докладав зусилля для гуртування й захисту своїх вірян і українців загалом. Греко-католицька церква досягла свого найбільшого розквіту й авторитету в суспільстві та світі.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку