Головна  →  Новини  →  2 жовтня 2015

Арсеній Яценюк: Закон про освіту - більша автономія для директора і контрактна форма роботи для вчителів

Арсеній Яценюк: Закон про освіту - більша автономія для директора і контрактна форма роботи для вчителів

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до директорів київських шкіл, які перемогли у відкритих конкурсах на посади, взяти активну участь у розробці законопроекту про освіту та вносити свої пропозиції. Про це Глава Уряду сказав на зустрічі з директорами цих шкіл у п’ятницю, 2 жовтня.

Арсеній Яценюк нагадав, що зроблено вже багато змін у вищій освіті, проте система середньої освіти потребує реформ.

Різниця між українською системою навчання в середній школі і західною, за словами Глави Уряду, - це те, що основним в українській системі є «вчити»: «В іноземній системі навчання основне – це думати. І доки ми не переключимося на цю функцію, - до того моменту ми не зможемо мати реального прогресу. Наших дітей треба навчити думати».

Арсеній Яценюк підкреслив, що закон про освіту має передбачати додаткову автономію для директора середньої школи. За його словами, йдеться насамперед про адміністративну й організаційну автономію – «в прийнятті рішень, з ким і як вони працюють».

Також, за його словами, необхідно запровадити контрактну форму роботи для працівників школи: «Учитель чи директор, який підписав контракт, повинен чітко розуміти, які цілі повинен досягнути».

«Контрактна форма і новий закон повинен забезпечити систему стимулів для найсильнішого вчителя. Система стимулів проста і зрозуміла - чим кращі в тебе критерії виконання, тим більше грошей ти заробляєш», - підкреслив він.

Під час зустрічі також обговорювалося питання додаткових навчальних годин для вивчення англійської мови в школах: «Це серйозне геополітичне рішення», - підкреслив Арсеній Яценюк, зазначивши, що необхідно звернутися до Урядів США та Великої Британії посприяти у розробці широкої програми навчання англійської мови.

Він також зупинився на необхідності психологічної роботи з учнями навчальних закладів: «Це фактично воєнне покоління дітей. Вони щодня вмикають телевізор і бачать війну. Із дітьми вже зараз треба говорити і думати про програму для того, щоб ця травма не мала потім впливу на їхнє життя».

Зустріч  відбулася у спеціалізованій школі №148 ім. Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови і літератури.

Директор школи Сергій Горбачов є одним із керівників навчальних закладів, призначених за результатами такого відбору в Києві.

Глава Уряду поспілкувався з учнями школи та взяв участь в уроці із медійної грамотності.

Арсеній Яценюк поклав квіти до пам’ятної дошки Євгену Зеленському – колишньому учню школи, загиблому під час антитерористичної операції.

Перейти до спискуВерсiя для друку