Головна  →  Новини  →  29 серпня 2015

Якість освіти - в основі реформ освітньої галузі, - Сергій Квіт

Якість освіти - в основі реформ освітньої галузі, - Сергій Квіт

28 серпня 2015 року у Будинку Уряду відбулось засідання Уряду під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. У засіданні взяв участь Міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

Під час виступу Сергій Квіт зазначив, що в основі реформ, що впроваджуються Міністерством - якість освіти. «Головне, на що ми повинні звернути увагу, коли пропонуємо різноманітні зміни в галузі – це якість та рівний доступ до освіти і науки для всіх громадян України», - підкреслив Міністр.

Сергій Квіт повідомив, що у вересні Парламент має розглянути блок освітніх законопроектів, підготовлених Міністерством. На розгляд Верховної Ради подано шість проектів законів, серед яких – базовий закон «Про освіту», закони «Про професійну освіту» та «Про наукову та науково-технічну діяльність». За словами Міністра, головною ідеєю законопроекту «Про професійно-технічну освіту» є делегування прав на обласний рівень. В областях представники місцевої влади, бізнесу, важливих державних підприємств та самих навчальних закладів через ради стейкхолдерів прийматимуть рішення про розвиток мережі закладів та професій. «Перспективи розвитку індустрії краще видно на рівні області», - підкреслив Сергій Квіт.

Як зазначив Міністр, в галузі дошкільної освіти ведеться робота по розширенню мережі дитячих садків. «Передусім ми спрощуємо різноманітні вимоги для відкриття дитячих садків та заохочуємо приватний сектор. Прийнято відповідні зміни до бюджетного кодексу, на порядку денному – спрощення санітарних вимог, які є надмірними», - повідомив Сергій Квіт.

У сфері загальної середньої освіти, за словами Сергія Квіта, Міністерством було оновлено та розвантажено програми для шкіл, аби вони були більш цікавими для учнів. З 1 вересня запрацює Концепція національно-патріотичного виховання. «Концепція має методичні рекомендації для всіх шкільних курсів, а також перелік заходів, які мають відбуватися протягом року», - сказав Міністр.

За словами Міністра, цьогоріч у школах по всій країні було проведено літні мовні табори, в яких діти вчили англійську мову та мови країн-членів Євросоюзу. В таборах працювала велика кількість як вітчизняних волонтерів, так і волонтерів з міжнародних організацій. Окрім того, у школах з цього навчального року збільшать кількість годин на вивчення іноземної мови.

Як повідомив Сергій Квіт, триває робота по імплементації Закону «Про вищу освіту», зокрема, над розвитком автономії університетів та оптимізації їх мережі. «Вищі навчальні заклади мають бути якісними ібрендовими, тому ми закрили 76 університетів та їх філій», - додав Міністр. 

Підбиваючи підсумки вступної кампанії, Сергій Квіт зазначив, що вона пройшла успішно та прозоро. Процес зарахування абітурієнтів за системою пріоритетів був більше зрозумілим і для приймальних комісій, і для вступників.

За словами Міністра, для розвитку вітчизняних дослідницьких інституцій і університетів велике значення має ратифікація програми наукових інновацій і досліджень ЄС «Горизонт 2020», яка надасть їм доступ до коштів обсягом у 80 мільярдів євро на розвиток власних наукових досліджень.

Сергій Квіт повідомив, що Уряд вже прийняв постанову про відкриття університетами та закладами професійної освіти депозитних рахунків в банках, найближчим часом має бути розглянута постанова про обслуговування в державних банках спецфондів університетів та дослідницьких установ.

Перейти до спискуВерсiя для друку