Головна  →  Новини  →  23 липня 2015

У столиці відзначать 25-ту річницю підняття українського національного прапора над Київрадою

У столиці відзначать 25-ту річницю підняття українського національного прапора над Київрадою

25 років тому в столиці відбулася одна з найважливіших подій новітньої історії України – за 13 місяців до проголошення незалежності на щоглі біля Київради підняли синьо-жовтий прапор. Із того часу 24 липня відзначають День українського національного прапора в Києві.

Як повідомили в Департаменті суспільних комунікацій, 24 липня на Хрещатику, 36 відбудеться урочисте зібрання, на яке запрошено причетних до цієї знаменної події депутатів Київради ХХІ скликання (1990-1994 років).

Нагадаємо, що відважне і, без перебільшення, доленосне рішення ухвалили депутати Київради ХХІ скликання: за нього проголосувало 13 членів президії з 22-х присутніх. 24 липня 1990 року на Хрещатику зібралося щонайменше 200 тисяч людей. Вони приїхали з багатьох куточків України, але абсолютну більшість складали кияни. Спочатку національний прапор освятили у Софійському соборі та почесною ходою принесли до будівлі Київради. О 19:00 синьо-жовтий стяг підняли на щоглі біля Київради. Прапор підняв тодішній виконувач обов’язків голови Київської міської ради Олександр Мосіюк. Як сказав він згодом, «це був нокдаун для комуністичного режиму, точка неповернення та справжня перемога українського національного духу».

Цікаво, що зараз прапор, який 25 років тому став провісником незалежності України, як реліквія зберігається в Національному музеї історії України.

 
Перейти до спискуВерсiя для друку