Головна  →  Новини районів  →  27 травня 2015

Акція «Усі у вишиванках»

Акція «Усі у вишиванках»

Сьогодні столична гімназія «Домінанта» у знак єдності українців – незалежно від мови, віри та політичних поглядів, вирує різнобарв’ям українських вишитих сорочок, що відображають національний колорит нашої місцевості. Учні і вчителі, дошкільнята і вихователі підтримали акцію «Усі у вишиванках». Батьки також не залишилися осторонь і поспішали на роботу у гаптованих сорочках.

Разом учні заспівали гімн України та організували флеш-моб, а після імпровізованого танцювального міксу відтворили слово «Мир», адже тільки з миром асоціюється незалежна України, повна єдина родина і вишиванка, вишита рідними руками.

Серед заходів до «Дня вишиванки» усі з нетерпіння чекали на ще дві цікаві події: конкурс «100% вишивані» та «Родинна вишиванка».

Переможцями гімназійного конкурсу «100% вишивані» стали два чудові класні колективи, а саме: учні 5-А класу та класний керівник Марченко І.І., та учні 7-В класу і їх класний керівник Глобець О.М.,  адже усі учні цих класів сьогодні прийшли до закладу в барвистих українських вишиванках.

Також у цей день було проведено шкільний конкурс «Родинна вишиванка», під час якого учасники продемонстрували та розповіли історії створення їх предками старовинних вишиванок. Так, Назар Ярошенко, учень 5-В, презентував сорочку  часів ІІ Світової  війни, вишиту  його прадідусем Iваном, і яку тепер шанобливо  зберігають в його родині як оберіг. Оля Устинова, учениця 6-А класу, презентувала сорочку, вишиту двоюрідною бабусею Марією, яку навчила цієї майстерності Олина прабабуся Аделя. Сімейна реліквія передається по жіночій лінії, дівчина її отримала у подарунок від мами на дванадцятиріччя. Леонова Дарія, учениця 5-Б класу, презентувала сорочку, вишиту бабусею Марією Іванівною Запорожець, яка мережила її різнокольоровими нитками на щастя і долю своїм дітям ще у 40-х роках. А Шурепова Людмила Іванівна, вихователь ГПД 7-А класу, провела цікаву та пізнавальну лекцію «Родинна вишиванка», продемонструвавши власну вишиванку часів дитинства учням НВК «Домінанта» — учасникам та гостям конкурсу. Мама Людмили Іванівни — Симоненко Ніна Іванівна, якій зараз 97 років, вишила цю батистову сорочку дрібними червоно-чорними хрестиками в 60-ті роки, коли Україна не мала власної державності. Цю вишиванку Людмила Іванівна  і дотепер зберігає  з трепетом і любов’ю.

Тож у День вишиванки переможцями шкільного конкурсу «Родинної вишиванки» стали  Оля Устинова, учениця 6-А класу,  Назар Ярошенко, учень 5-В класу та Леонова Дарія, учениця 5-Б класу.

Перейти до спискуВерсiя для друку