Головна  →  Новини районів  →  27 квітня 2015

«Чорнобиль – цей біль тривожить і не вщухає». У Святошинському районі вшанували пам'ять жертвам Чорнобильської трагедії

«Чорнобиль – цей біль тривожить і не вщухає». У Святошинському районі вшанували пам'ять жертвам Чорнобильської трагедії

Вже традиційно розпочинаються чорнобильські заходи біля архітектурно-декоративного елементу, присвяченого прип’ятчанам, що на вулиці Якуба Коласа, 29 в Святошинському районі, які щороку проходять 25 квітня.

Такі поминальні вечори проводяться у Святошині з 1987 року – у дворі житлових будинків, нині ОСН «Квартальний комітет «Прип’ятчани», куди після аварії на ЧАЕС у 1986 році переселили багатьох мешканців Прип’яті. Нині більше 600 родини працівників станції, педагоги, медики, вчителі та інший обслуговуючий персонал проживають у будинках на вулиці Якуба Коласа, 29 та Героїв Космосу, 11 і 13.

І цього року тут зібрались „прип’ятські родини”, поважні гості, депутати Київради, представники Святошинської адміністрації на чолі з в.о. голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Володимиром Морозовим, представники чорнобильських громадських організацій району, ліквідатори аварії на ЧАЕС, громада району, учні та викладачі ЗНЗ №253.

Розпочав мітинг Володимир Морозов звернувшись до присутніх: - «Чорнобильська катастрофа є болем для всієї України. Страшна біда торкнулася українців — ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих. Завдяки мужності сотень тисяч людей ми сьогодні можемо з жахом згадувати про ті події. Без їх самовідданого героїзму наслідки могли б бути набагато гірші. І невідомо, чи багато хто з нас зміг би сьогодні мати таке щастя — бути живим і мати завтрашній день. Минуть десятиліття, а день Чорнобильської трагедії завжди хвилюватиме людей – і тих, хто народився далеко від покривдженої землі, і тих, кого він зачепив недобрим крилом».

На завершення мітингу-реквієму була відслужена панахида по загиблим та померлим, яку відправив єпископ УПЦ КП, настоятель Парафії Різдва Пресвятої Богородиці, владика Іоан Швець у співслужінні з протоієреєм Олександром Швецем та численними представниками релігійної громади.

Пам’ятний знак загиблим Прип’ятчанам встановили тут у 2001 році – до 15-ї річниці Чорнобильської трагедії. З того часу, ось уже 14 років, напередодні Чорнобильських поминальних заходів тут запалюють свічки та покладають квіти, вшановуючи борців з мирним атомом. А після проведення мітингу, поминального молебню та панахиди колишні прип’ятчани прямують до храму – для участі у Всенощному молебні.

Джерело: управління освіти, молоді та спорту Святошинського району

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку