Головна  →  Новини  →  27 лютого 2015

Освіта - частина національної безпеки

Освіта - частина національної безпеки

25 лютого голова Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України, народний депутат України Лілія Гриневич зустрілася з науково-педагогічними працівниками та студентами Запорізького національного університету, щоб обговорити перспективи освітньої реформи в Україні, її можливості та труднощі реалізації.


 На початку зустрічі ректор ЗНУ Микола Фролов представив присутнім почесну гостю, подякувавши Лілії Михайлівні за надану можливість поспілкуватися з нею. Також Микола Олександрович відрекомендував ще одного почесного гостя на заході – заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуарда Гугніна, який є викладачем факультету соціології та управління Запорізького національного університету, повідомляє прес-служба вишу.

У своєму виступі Лілія Гриневич наголосила, що саме зараз, коли  наша країна переживає важкі часи, тільки від нас самих залежить, чи станемо ми співтворцями нового періоду розвитку держави. «Освіта – частина національної безпеки країни, тож її міцні позиції треба пильнувати на рівні з державними кордонами», – відзначила Лілія Михайлівна. Вона наголосила, що освітяни мають активно долучатися до обговорення та аналізу законопроектів і нормативних актів, надаючи конкретні пропозиції до профільного комітету та Міністерства освіти та науки.

Свою увагу Лілія Михайлівна зосередила й на результатах роботи зі студентами-переселенцями з Донецької, Луганської областей та Криму, робота з якими і в ЗНУ на контролі в адміністрації вишу. Не менш актуальними залишаються проблеми зі школярами із зони антитерористичної операції, які не встигли зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання вчасно. Всім цим опікуються освітні установи, надають посильну допомогу, консультації.

Надалі зустріч із головою профільного комітету проходила у форматі діалогу. Представники професорського-викладацького складу вишу, його співробітники і студенти мали змогу з перших вуст почути відповіді на свої запитання.

Про проблеми забезпечення випускників першим робочим місцем і підтримкою з боку держави Малої Академії наук цікавилася декан біологічного факультету Людмила Омельянчик. Лілія Гриневич у відповідь зауважила, що найкращим вирішенням питання буде порада вишам підтримувати старшокурсників у їхніх мотиваціях працювати ще під час завершення свого навчання. Що ж стосується МАН, то держава підтримуватиме цю структуру, але нинішні складні часи вимагають певної оптимізації її мережі.

Декан математичного факультету Сергій Гоменюк запитував Лілію Михайлівну про принципи складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання знань, а завідувач кафедри української мови Петро Білоусенко порушив проблему аудиту сертифікатів ЗНО, що викликають сумніви у викладачів щодо його достовірності, а також надто широкої як для України (за європейськими нормами) мережі ВНЗ.

Питання про процес впровадження Закону України «Про вищу освіту» поставила керівник відділу з навчальної роботи Людмила Нестеренко, яка поцікавилася станом справ щодо прийняття урядом відповідних нормативних актів. На що Лілія Гриневич відповіла, що за її інформацією, більшість із цих документів зараз на погодженні в уряді.

Головний бухгалтер ЗНУ Василь Тимошик переймався роботою монополіста в галузі виготовлення документів – ДП «Інфоресурс», діяльність якого обіцяла детальніше вивчити посадовець.

Що стосується студентської спільноти, то вона була не менш активною у діалозі з гостею. Голова студради ЗНУ Ольга Лебедєва ставила питання про Національну агенцію із забезпечення якості вищої освіти, а також поцікавилася, чи пропонували Лілії Михайлівні посаду міністра освіти і науки України. «Я готова працювати там, де моя допомога необхідна найбільше», – резюмувала гостя.

Спілкування Лілії Гриневич із представниками професорсько-викладацької та студентської спільноти пройшло жваво й насичено. Кожен міг отримати розгорнуту відповідь на найрізноманітніші запитання.

Наприкінці зустрічі ректор ЗНУ Микола Фролов ще раз подякував голові профільного комітету парламенту за компетентні роз’яснення. А сама Лілія Михайлівна наголосила, що всі свої пропозиції освітяни й студенти завжди можуть надіслати на її поштову скриньку.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку