Головна  →  Новини районів  →  28 січня 2015

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Щороку до цього дня у гімназії-інтернаті №299 відбуваються скорботні заходи.

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Щороку до цього дня у гімназії-інтернаті №299 відбуваються скорботні заходи.

У цьому році 23 січня учні 8-11 класів разом із заступником директора з виховної роботи Федоровою Інною Володимирівною та класними керівниками переглянули та обговорили документальний фільм грузинського кінорежисера  Левана Ахобадзе «Окупація – Голокост», в якому розповідається, як нацистська Німеччина окупувала країни Європи, що призвело до загибелі мільйонів людей, про боротьбу народів, зокрема єврейського, за життя, свободу та незалежність.

26 січня учні 9-11 класів разом з вчителем історії Кандєєвою С.Л. були присутні на Меморіальному вечорі, який відбувся у київському Будинку актора, і був присвячений 70-річчю звільнення концтабору Аушвіц-Біркенау (Освенцим).

На вечорі пам'яті були присутні представники Уряду України, керівники міністерств, глави 20 дипломатичних представництв, народні депутати України, релігійні та громадські діячі, журналісти. Меморіальний вечір відкрив організатор Всеукраїнської акції «Шість мільйонів сердець», президент Єврейського форуму України - Аркадій Монастирський, який розповів про трагедію єврейського народу і її наслідки.

Перед присутніми виступив Віце-прем'єр-міністр, міністр культури України - В'ячеслав Кириленко, він зачитав звернення від Президента України - Петра Порошенка. Були зачитані також звернення від Володимира Гройсмана - спікера Верховної Ради України, від Прем'єр-міністра України - Арсенія Яценюка і від міністра закордонних справ України - Павла Клімкіна.

Зі зверненнями від імені своїх держав на Меморіальному вечорі виступили Посол США в Україні - Джеффрі Р.Паєтт, Посол Німеччини - доктор Крістоф Вайль, Радник Посольства Ізраїль - пан Шмуель Поліщук, заступник Посла Республіки Польща в Україні - Даріуш Гурчиньскі. А також до присутніх звернувся заступник Голови Представництва ЄС в Україні - Томас Фреллесен.

На згадку про шість мільйонів євреїв, загиблих у роки війни, була прочитана поминальна молитва.

Голова Асамблеї національностей України Ровшан Тагієв у своєму виступі наголосив на важливості збереження пам'яті про трагедію єврейського народу і збереженні міжконфесійного та міжнаціонального миру і злагоди в Україні.

Завершився Меморіальний вечір літературно-музикальною композицією у виконанні Лауреата Міжнародних та Національних конкурсів - Маргарити Левицької, солістів Національної опери України та відомого українського струнного квартету «Кордес».

27 січня учні 10-11 класів на уроках світової літератури заслухали прощальний лист Катерини Савеліївни Вітіс, матері письменника Василя Гроссмана, написаний у 1941 році (вона була розстріляна разом з іншими євреями в Романівці). Це пам’ятник материнській любові, силі духу й протистоянню фашизму. Його письменник повністю вставив у свій роман «Життя і доля» як останнє послання матері Віктора Штрума, героя роману. Рядки, сповнені любові, туги, драматизму,  не залишили байдужими жодну дитину, більшість учнів не могла стримати сльози. Потім деякі учні розповіли історію своїх родин, які теж постраждали від Голокосту.

Закінчилися ці заходи хвилиною мовчання.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку