Головна  →  Новини районів  →  19 грудня 2014

Відбувся міжнародний семінар «Метод усної історії при вивченні історії та правознавства»

           18 грудня 2014 року на базі СШ I-III ступенів № 250 з поглибленим вивченням математики Деснянського району міста Києва відбувся міжнародний семінар «Метод усної історії при вивченні історії та правознавства». В ньому брали участь представники Чеської Республіки Адам Граділек, керівник відділу «Усна історія» дослідницького інституту тоталітарних режимів (USTR) Чеської Республіки, Каріна Коржен, викладач Чеського університету ім. Т.Г. Масарика  (м. Брно) та співробітник дослідницького інституту тоталітарних режимів, Левітас Ф. Л., завідувач кафедри методики суспільно-гуманітарної освіти та виховання ІППО Київського Університету ім. Б. Грінченка, Клименко Н.П., доцент цієї ж кафедри, методисти та представники районних науково-методичних центрів Управлінь освіти м. Києва, Шепелявенко Т.Г., вчитель Ставіської школи  I-III ступенів м. Кагарлик Київської області, вчителі шкіл Деснянського району.

Модераторами  заходу були Шумякова Н.В., методист РНМЦ Управління освіти Деснянського району та Ситник Е.В., вчитель СШ № 250. В ході семінару було представлено діяльність Дослідницького інституту тоталітарних режимів в галузі освіти, зокрема при вивченні новітньої історії в школах. Українська сторона поділилася своїм досвідом. Власне  бачення щодо напрацювань та використання усної історії у навчально-виховному процесі представив професор Левітас Ф.Л. Особливий акцент зроблено на застосуванні цього  методу у повсякденній педагогічній практиці.

Зайченко Л.О., методист РНМЦ Деснянського району, зупинилась на питанні «Усна історія – важлива складова дослідницької діяльності учнів у співпраці з педагогами та батьками». Чорна С.П., вчитель  СШ I-III ступенів № 277 з поглибленим вивченням англійської мови, презентувала відеозапис про вплив проекту «Мій родовід» на формування громадянської компетентності дитини.  Зеленська В.А., вчитель школи I-III ступенів № 212, поділилась досвідом роботи з теми «Етнографія - застигла пам’ять українського народу». Бурдіна К.М., бібліотекар СШ I-III ступенів № 251 з поглибленим вивченням англійської мови, висловила думки щодо усних історій та музейних практик. Рустамова Л.М., вчитель школи I-III ступенів № 190, приділила увагу роботі шкільних музеїв по збереженню пам’яті подій воєнних часів.  Учасники заходу обмінювались думками та пропозиціями з питань, що їх цікавили. Було підкреслено важливість та необхідність проведення подібних семінарів для формування в учнів потреби у збереженні народної пам’яті та обміну напрацьованим досвідом з методу усної історії.

Перейти до спискуВерсiя для друку